Oglasi

Tillerson: Hezbollah je dio političkog procesa u Libanu

Podržavamo slobodan i demokratski Liban, bez utjecaja ostalih, kaže američki državni sekretar.
Smatramo da taj utjecaj nije od koristi za dugoročnu budućnost Libana, kaže Rex TillersonEPA

Američki državni sekretar Rex Tillerson priznao je u srijedu da je proiranski pokret Hezbollah "dio političkog procesa" u Libanu, ublažavajući stav Washingtona prema šiitskom pokretu uoči posjete toj zemlji.

"Podržavamo slobodan i demokratski Liban, bez utjecaja ostalih, a znamo da je libanski Hezbollah pod utjecajem Irana. Smatramo da taj utjecaj nije od koristi za dugoročnu budućnost Libana", rekao je on na konferenciji za novinare u Jordanu.

Također, moramo prihvatiti realnost da su oni dio političkog procesa u Libanu, dodao je Tillerson.

Na listi 'terorističkig organizacija'

Šiitski pokret Hezbollah - jedina frakcija koja je zadržala oružje nakon libanskog građanskog rata - u Vladi je premijera Saada Haririja.

Uprkos tome što su ga Sjedinjene Američke Države nazvale "terorističkom organizacijom" i uvele mu ekonomske sankcije, Hezbollah je izrastao u pokret koji igra ključnu ulogu u regionalnim sukobima, uključujući i onaj u Siriji.

Američko Ministarstvo pravde u januaru je objavilo stvaranje posebne radne grupe koja bi istražila, kako ga naziva, "narkoterorizam" pokreta.

Sjedinjene Američke Države početkom februara su uvele sankcije protiv šest pojedinaca i sedam kompanija, zbog navodnih veza s finansijerom Hezbollaha Adhamom Tabajom.

U središtu političke krize

Utjecaj grupe na politički život zemlje prošle je godine bio u središtu političke krize u Libanu, kada je Hariri podnio ostavku, koju je kasnije povukao, u jeku međusobnih optužbi regionalnih sila Irana i Saudijske Arabije.

Nakon krize, libanski politički akteri - među kojima je i Hezbollah - pristali su da poštuju zvaničnu politiku "distanciranja" te zemlje prema regionalnim sukobima.

Tillerson se u četvrtak sastaje s političkim rukovodstvom Libana, u okviru svoje bliskoistočne turneje, prenosi  AFP.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.