Theresa May nova premijerka Velike Britanije

Theresa May zvanično je novi premijerka Velike Britanije nakon što je britanska kraljica Elizabeta Druga od nje zvanično zatražila da formira Vladu.

Doskorašnji gradonačelnik Londona Boris Johnson imenovan je za novog britanskog ministra vanjskih poslova, prenosi Reuters.

To je potvrđeno iz kabineta nove premijerke.

Johnson važi za najistaknutijeg pripadnika Konzervativne stranke .

Hammond ministar finansija

Poslanik vladajuće Konzervativne stranke bio je glavni promotor kampanje za izlazak Britanije iz EU-a.

Bivši ministra vanjskih poslova Philip Hammond imenovan je za novog ministra finansija.

Dosadašnji ministar finansija George Osborne, koji tu funkciju obavlja od 2010. godine, bio je bliski saradnik dosadašnjeg premijera Davida Cameron, podnio je ostavku.

Kraljica je prethodno prihvatila ostavku Camerona koji je već napustio Buckinghamsku palatu.

Cameron danas napušta funkciju, a njegovo mjesto će preuzeti dosadašnja ministrica unutrašnjih poslova May, nakon referenduma 23. juna na kojem su Britanci podržali izlazak iz Evropske unije.

U posljednjem obraćanju parlamentu Cameron je rekao da bi Velika Britanija poslije Brexita “trebala pokušati da bude što bliža Evropskoj uniji”.

Cameron je, odgovarajući na pitanja zastupnika, May uputio savjet da bi trebala pozicionirati Britaniju što bliže Uniji, pošto će britanska trgovina, sigurnost i saradnja imati najviše koristi od bliskog odnosa s EU-om, javlja AFP.

Cameron će ostavku predati kraljici Elizabeti II u Bakingemskoj palati, prenosi AFP.

Kraljica će zatim pozvati May da formira vladu, a nakon toga će se novopostavljena premijerka obratiti javnosti ispred svoje nove rezidencije.

Lideri Evropske unije su zatražili od Vlade u Londonu da brzo pokrene pregovore o novim odnosima sa EU-om, ali je May ukazala na to da neće žuriti da pokrene zvaničnu proceduru za izlazak iz 28-članog bloka.

Veliki zadaci

Theresa May, druga žena na premijerskoj funkciji poslije Margaret Thatcher, pokušat će prebroditi podjele u vladajućoj Konzervativnoj stranci, a moguće je da će se suočiti s ekonomskom krizom.

Očekuje se i kako će May pokušati spriječiti proevropski nastrojenu Škotsku da održi novi referendum o nezavisnosti kako bi na taj način ostala u Evropskoj uniji.

Pred novom premijerkom je i zadatak stvaranja novih trgovinskih i diplomatskih veza u svrhu pripreme za period poslije Brexita.

May je tokom kampanje uoči referenduma podržavala ostanak u EU, zajedno s Cameronom, a sad će morati uvjeriti pristalice Brexita da će realizirati ishod referenduma i da će, kao što je obećala, Britanija izaći iz Unije.

Izvor: Agencije