Oglasi

Thaci s Pompeom: Kosovo će svaki korak koordinirati sa SAD-om

Trajni mirovni sporazum između Kosova i Srbije značio bi mir za cijelu jugoistočnu Evropu, rečeno je tokom susreta u Washingtonu.
Hashim Thaci: SAD je podržao Kosovo u najtežim vremenima, kao i u najboljim danimaReuters - Arhiv

Predsjednik Kosova Hashim Thaci sastao se u srijedu s američkim državnim sekretarom Mike Pompeom, u okviru zvanične posjete Washingtonu i razgovorao, o dijalogu Kosova i Srbije.

Thaci je tom prilikom ocijenio da bi "trajni mirovni sporazum između Kosova i Srbije značio mir za cijelu jugoistočnu Evropu”, kao i zaokret ka budućnosti te razvoj i prosperitet, saopćeno je iz Predsjedništva Kosova.

Thaci je na sastanku s Pompeom izrazio zahvalnost naroda i institucija Kosova na višedesetljetnoj podršci Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Anadolija.

"Podržali ste nas u najtežim vremenima, kao i u našim najboljim danima. Naša zahvalnost je trajna", rekao je Thaci.

Thaci je kazao da će Kosovo nastaviti koordinirati svaki korak sa Sjedinjenim Američkim Državama.

"Krećući se s Washingtonom, postigli smo svoje težnje", zaključio je predsjednik Kosova.

Vojska Kosova po NATO standardima

Ranije u srijedu Thacija je primio američki sekretar za odbranu David Norquist.

Thaci je tom prilikom rekao da je zadovoljan podrškom SAD-a osnivanju Vojske Kosova i tražio je da se poveća saradnja.

"Kosovo ima svoju profesionalnu vojsku, prema NATO standardima, koja je spremna za humanitarne i mirovne misije u svijetu, rame uz rame sa Sjedinjenim Američkim Državama", kazao je Thaci.

Norquist je istakao da je vitalno za sigurnost u jugoistočnoj Evropi da Kosovo što prije postane član NATO-a, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.