Thaci: Pravi trenutak za sporazum sa Srbijom

Thaci vjeruje da će politički čelnici Kosova tokom 2019. godine biti spremni donijeti teške, ali obavezne odluke (EPA)

Kosovski predsjednik Hashim Thaci tvrdi da će “u bliskoj budućnosti” u dijalogu s Beogradom biti postignut sporazum jer, kako navodi, “političke okolnosti na Kosovu i u Srbiji omogućuju takav sporazum”.

U autorskom tekstu, koji je povodom novogodišnjih praznika napisao na stranice Radio-televizije Kosova na albanskom jeziku, naveo je kako “nema vremena za gubljenje u postizanju održivog i trajnog mira koji će biti postignut sporazumom o odnosima sa Srbijom”.

Vjeruje da će politički čelnici Kosova tokom 2019. godine biti “spremni donijeti teške, ali obavezne odluke, koje su u interesu Kosova i u interesu mira na Balkanu”. Građanima poručuje da će “svaku odluku donijeti u interesu Kosova”.

“Velike povijesne odluke, koje su donesene o državama i narodima širom svijeta, često su bile rezultat samo jednog trenutka. Tako se dogodilo i s nama. Povijest našeg naroda je puna sjajnih trenutaka. Mi smo donijeli ispravne i pametne odluke u određenim trenucima, koje su podržale jake države. Ne bismo bili iskreni ako bismo rekli da nije bilo trenutaka kada smo mislili da smo izgubili historijske mogućnosti, zbog nedostataka donošenja odluka ili pogrešnih odluka”, napisao je Thaci.

‘Direktno i jasno’ pismo iz Bijele kuće

Po njemu, “odluka, koju treba donijeti u bliskoj budućnosti, jeste postizanje konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom”.

“Mislim da je sada najbolji trenutak za postizanje održivog i trajnog mira. Političke okolnosti na Kosovu i u Srbiji omogućuju takav sporazum. U postizanju ove mogućnosti sudjeluju i SAD i EU”, navodi Thaci.

Podsjetio je i kako je pismo, koje je dobio od američkog predsjednika Donalda Trumpa, bilo “direktno i vrlo jasno”.

“Predsjednik Trump je uputio poziv svim kosovskim političkim čelnicima da iskoriste trenutak za postizanje sporazuma sa Srbijom. U suprotnom, može biti posljedica ne samo za Kosovo, nego za čitavu regiju”, napisao je Thaci.

Vučić: Ni Trump da me pozove, nema dijaloga

No, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je prije nekoliko dana da “dijaloga sa Kosovom neće biti dok Priština ne povuče takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine”.

Vučić je to poručio nakon što je Kosovo uvelo pristojbe od 100 posto i na proizvode stranih kompanija koje svoje pogone imaju u Srbiji i BiH.

Prema njegovim riječima, “na taj način su pale u vodu laži albanskih političara s Kosova koje su izgovarali u zapadnom svetu”.

“Oni su uvek govorili da su za mir i dijalog, da neće povećavati i pogoršavati mere koje su uveli, a vidimo da su sve zajedno uradili. Hashim Thaci i Ramush Haradinaj rade zajedno, ma koliko se oni lično ne voleli”, rekao je Vučić.

Istaknuo je i kako na razgovor s Thacijem “niko ne može da ga natera” dok Priština ne povuče svoje mjere.

“Ne postoji ta sila na svetu i taj čovek na svetu koji će da me natera da razgovaram o bilo čemu dok se takse ne povuku, ni Trump lično da me pozove”, poručio je Vučić.

Izvor: Agencije