Thaci od Kurtija zatražio ime novog kandidata za premijera

'S jedne strane suočeni smo s povećanim rizikom od pandemije bolesti COVID-19, a s druge izglasavanjem nepovjerenja Kurtijevoj vladi', kaže Thaci (EPA)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci obratio se pismom vršiocu dužnosti premijera Kosova i čelniku Pokreta Samoopredjeljenje Albinu Kurtiju, od koga je zatražio prijedlog za novog kandidata za mandatara za sastav Vlade, prenosi agencija Anadolija.

U pismu koje su prenijeli kosovski mediji Thaci je obavijestio Kurtija da će preduzeti potrebne korake prema Ustavu Kosova da formira novu vladu, istovremeno navevši da Samoopredjeljenje, kao prvi subjekt na parlamentarnim izborima 6. oktobra 2019, ima pravo predložiti drugog kandidata za premijera. 

Istovremeno, Thaci je nastavio konsultacije sa čelnicima parlamentarnih stranaka kako bi s njima diskutirao o trenutnim političkim događajima, ali i o događajima na polju zdravstva i sigurnosti na Kosovu.

Rekao je da je Kosovo u situaciji koja je s jedne strane okarakterizirana povećanim rizikom od pandemije bolesti COVID-19, a s druge izglasavanjem nepovjerenja Kurtijevoj vladi.

‘Odgovornost pred građanima’

“U ovakvim okolnostima veoma je bitno da se konsultiramo i postupamo odgovorno pred građanima”, rekao je Thaci, saopćeno je iz Predsjedništva Kosova.

Thaci je prethodno razgovarao s predstavnicima Srpske liste, na čelu s Goranom Rakićem, telefonski razgovarao sa čelnikom Alijanse za Novo Kosovo Behgjetom Pacollijem, predstavnicima manjina grupa “6+”, te čelnicima Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske inicijative Ramushem Haradinajem i Fatmirom Limajem.

Haradinaj je nakon sastanka sa Thacijem izjavio da je “bolje imati vladu koja je izabrana u parlamentu nego smijenjenu vladu”.

“Ne vidimo kao moguć odlazak odmah na izbore u ovo vrijeme. Buduća vlada može biti izabrana na određeno vrijeme, odnosno privremeno”, kazao je Haradinaj novinarima, dodajući da će podržati takvu vladu i pod uvjetom da ne budu njen dio.

Limaj je zatražio od Thacija da izbjegne prijevremene izbore, te kazao da će njegova stranka biti dio Vlade, ali pod određenim uvjetima. 

Konsultacije traju od utorka

Thaci je konsultacije počeo s Kurtijem, koji je zatražio raspisivanje izbora nakon pandemije korona virusa na Kosovu, dok je čelnik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa ocijenio da je zbog pandemije bolesti COVID-19 bolje formirati novu vladu nego ići na nove izbore.

Prethodno je Thaci razgovarao i sa čelnikom Demokratske stranke Kosova Kadrijem Veselijem, koji je zahtijevao poštivanje zakona i Ustava, uz napomenu da će njegova stranka ostati u opoziciji.

Vlada premijera Kurtija pala je 25. marta dvotrećinskom većinom u Skupštini nakon samo 50 dana rada zbog smjene ministra iz LDK-a Agima Veliua i neukidanja taksi bez uvođenja reciprociteta Srbiji, kako su od Kosova zahtijevale Sjedinjene Američke Države.

Na Kosovu su prijevremeni parlamentarni izbori održani 6. oktobra 2019, nakon ostavke tadašnjeg premijera Ramusha Haradinaja.

Izvor: Agencije