Thaci: Nečiji je interes da ometa sporazum Kosova i Srbije

Ramush Haradinaj
Ramush Haradinaj smatra da je proces dijaloga sa Srbijom kompromitiran (EPA)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci tvrdi da postoji “veliko interesiranje određenih ljudi” da ometaju proces postizanja konačnog mirovnog sporazuma između Srbije i Kosova.

“Dozvolite mi da ponovim, jasno i glasno: Govorimo o okončanju vijekovnog sukoba, fokusiranju na ekonomski razvoj, boljem životu naših gradana i međusobnom priznavanju. Ništa više i ništa manje”, napisao je on na Twitteru.

Dodao je da je ponovno neophodna uloga SAD-a i ocijenio da specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za dijalog Kosova i Srbije Richard Grenell radi odličan posao te da ima punu podršku specijalnog izaslanika SAD-a za Zapadni Balkan Matthewa Palmera.

Zahvalio Trumpu za ‘mir u svijetu’

Thaci je zahvalio američkom predsjedniku Donaldu Trumpu što “radi za mir u svijetu”.

Predsjednik Kosova se oglasio nakon što je predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj predložio da se u Prištini održi konferencija o Kosovu, kojoj bi prisustvovali čelnici političkih stranaka i predstavnici SAD-a i Europske unije.

Potpredsjednik Vlade Kosova Avdullah Hoti je rekao da nije neophodno održavanje takve konferencije.

Haradinaj ocjenjuje da je proces dijaloga sa Srbijom kompromitiran, a da je politička struktura na Kosovu podijeljena te da je predsjednik s jedne, a premijer s druge strane, što, kaže, nije dobro, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije