Thaci: Nacionalni interes iznad glasova na izborima

Thaci: 'Američka podrška postići će cilj ako je Kosovo mirno i u miru sa svojim susjedima' (EPA)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je u srijedu kako je svjestan da se glasovi građana ne dobijaju kad se govori o dijalogu sa Srbijom, ali da njemu glasovi ne trebaju i nisu mu bitni nego je to nacionalni interes Kosova.

Rekao je da je Kosovo sretno što ima jedinstvenu podršku SAD-a i svih američkih institucija bez ikakve zadrške.

“Američka podrška postići će cilj ako je Kosovo mirno i u miru sa svojim susjedima jer nijedan investitor ne dolazi u regiju u kojoj se govori o ratu”, rekao je Thaci, prenio je portal Telegrafi.

Naglasio je da je SAD fokusiran na pomoć Kosovu da postigne sveobuhvatni sporazum sa Srbijom.

‘Moja je ideja o Preševskoj dolini’

“San o uspješnoj i prosperitetnoj državi Kosovo postiže se samo ako izađemo iz statusa quo. Znam da se glasovi ne dobijaju kad se govori o dijalogu, ali ne trebaju mi glasovi. Nacionalni interes je iznad glasova”, rekao je Thaci i dodao da je uvjeren da će “Kosovo biti pobjednik”.

Predsjednik Kosova izjavio je ranije u srijedu da je ideju o korekciji granice sa Srbijom preuzeo od prvog predsjednika Kosova Ibrahima Rugove, akademika Nexhata Dacija i zamjenika predsjednika Demokratskog saveza Kosova Lutfija Hazirija.

Thaci je to rekao u odgovoru na pitanje predsjednika Napredne demokratske stranke Nenada Rašića, čija je ideja o korekciji granice sa Srbijom.

Dodao je da je njegova ideja da pripoji Kosovu Preševsku dolinu, koja je u Srbiji.

“Za korekciju sam prvo čuo od predsjednika Rugove, Dacija i Hazirija. Moja je prvobitna ideja da se [Preševska] Dolina pripoji Kosovu”, rekao je Thaci, prenijela je prištinska Bota Sot.

Kurti: Nema odricanja od kosovske zemlje

U međuvremenu je čelnik pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti poručio Thaciju i drugim političkim predstavnicima Kosova da je odricanje od kosovske zemlje neoprostivo, prenio je prištinski list Zeri.

“Ni mučenici, pali borci, kad bi ustali iz grobova, ne bi imali pravo poklanjati zemlju, a kamoli živi”, rekao je Kurti.

Poručio je da bi se predstavnici države morali pet puta sastati s Nenadom Rašićem, a s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučicem jedanput; ne s Vučićem pet puta, a s Rašićem nijednom”, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije