Thaci: Kosovo spremno za mirovni sporazum sa Srbijom

Hashim Thaci i Emmanuel Macron razgovarali su o dijalogu Kosova i Srbije te euroatlantskoj perspektivi Kosova i Zapadnog Balkana (EPA)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci je tokom susreta s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom izjavio da je “Kosovo spremno za mirovni sporazum sa Srbijom”.

Thacijev kabinet u Prištini je saopćio da su on i Macron razgovarali o dijalogu Kosova i Srbije te o euroatlantskoj perspektivi Kosova i Zapadnog Balkana, prenosi Beta.

“Spremni smo nastaviti dijalog sa Srbijom i postići konačni mirovni sporazum, koji će donijeti obostrano priznanje i članstvo u Ujedinjenim narodima”, izjavio je predsjednik Kosova.

‘Kosovo ima samo jedan cilj’

Po Thaciju, to znači i “kompletiranje međunarodne konsolidacije Kosova” i otvorit će put stranim ulaganjima.

“To znači razvoj za Kosovo. To znači više mogućnosti za prosperitet, za bolji život svih građana Kosova”, rekao je Thaci.

Ponovio je da Kosovo ima samo jedan cilj – članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji.

Macron je, kako je saopćeno, “izrazio podršku održivom miru i razvoju na Kosovu i u cijeloj regiji”.

Vučić zahvalan Macronu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić se u Parizu zahvalio Macronu na dobrodošlici, javlja Beta.

Ispod fotografije Vučića i Macrona, na nalogu “buducnostsrbijeav” na Instagramu, piše: “Dragi prijatelju @emmanuelmacron hvala na srdačnoj dobrodošlici”, a dalje i da “predsednik Vučić prisustvuje večeri koju je predsednik Francuske Republike @emmanuelmacron priredio za šefove država, vlada i predstavnike međunarodnih organizacija”.

Tokom trodnevnog boravka u Parizu, saopćio je ranije njegov kabinet, Vučić će se u utorak sastati s Macronom i prisustvovati otvaranju Drugog pariškog foruma o miru.

Vučić će učestvovati i u razgovoru o 75 godina Ujedinjenih naroda i na panelu “Mišljenja mladih o multilateralizmu”, u okviru 40. zasjedanja Generalne konferencije UNESCO-a.

Sastat će se i s generalnom direktoricom UNESCO-aAudrey Azoulay i održati govor na 40. zasjedanju Generalne konferencije UNESCO-a.

Izvor: Agencije