Thaci: Kosovo će tužiti Srbiju za genocid

Thaci je kritizirao Beograd zato što mu nije odobrena nedavno planirana posjeta tom gradu (Getty Images)

Kosovski ministar vanjskih poslova Hashim Thaci od Srbije traži izvinjenje za žrtve rata na Kosovu 90-tih, najavljuje podnošenje tužbe za genocid i kritizira Beograd zato što mu nije odobrena nedavno planirana posjeta tom gradu, javlja Tanjug.

U izjavi za bečki Standard, Thaci kaže da bi bilo dobro ako bi Srbija „ preuzela model Južne Afrike i izvinila se žrtvama rata na Kosovu“.

“Međutim, mi smo svjedoci da se Srbija još protivi da se izvini. Zbog toga moramo naći pravni put kako bismo historiju dokumentirali i našli bar malo utjehe za članove porodica više od 10.000 ubijenih ljudi i 20.000 silovanih žena”, rekao je Thaci i dodao da Priština o tome razgovara sa svojim saveznicima i advokatima.

To podrazumijeva, naveo je, da razmatraju kako postavit zahtjev da bi dobili saznanja o tome “ko su bile srpske ubice iz 1999. godine”.

Povodom najavljene tužbe za genocid protiv Srbije, Thaci tvrdi da za to postoji više mogućnosti, ali i da više od stotinu kosovskih Albanaca koji žive u SAD-u i Evropi, kako kaže, žele tražiti ratnu odštetu od Srbije.

Odgovornost za razaranje privatne imovine

“Tadanašnja Vlada je odgovorna za razaranje 65 posto privatne imovine Kosovara. Postoji i mogućnost da pozovemo Haški tribunal za ratne zločine”, naveo je Thaci.

O namjeri da prošlog mjeseca posjeti Beograd i na poziv jedne nevladine organizacije prisustvuje skupu o eurointegracijama zapadnog Balkana, Thaci kaže:

“Ako jedan kandidat za pristupanje Evropskoj uniji o takvim temama odbija posjetu jednog susjeda, onda se postavlja pitanje kako možemo na Balkanu gledati naprijed i time podsticati normalizaciju odnosa. Takvo ponašanje vodi tenzijama i stvara nesigurnost u pogledu političke volje Beograda da gleda u budućnost”.

Thaci je potvrdio da je Srbija raspisala nalog za njegovo hapšenje, kao što je bio slučaj i sa Javierom Solanom, Tonyijem Blairom i Billom Clintonom pod otužbom za terorizam i napad na Srbiju.

“Ti nalozi su apsurdni i očekujem da se Srbija što prije osvijesti i sve optužbe iz doba Miloševića proglasi nevažećim. Mi smo u 2015. godini i čudno je da su odluke iz jedne mračne faze još pravno važeće”, kazao je Thaci.

Od Beograda, kako je naveo, očekuje da se ponaša kao Priština koja je odobrila više posjeta najviših srbijanskih zvaničnika Kosovu.

Izvor: Agencije