Testiran neprekidni let od New Yorka do Sydneyja

Oko 50 putnika i članova posade ukrcano je u avion u petak u New Yorku, a avion sletio u Sydney u nedjelju ujutro (AP)

Australska aviokompanija Qantas testirala je granice izdržljivosti putnika i pilota na prvom direktnom neprekidnom letu iz New Yorka za Sydney, prenosi agencija Anadolija.

Testni let od istoka Sjedinjenih Američkih Država do istoka Australije trajao je 19 sati i 16 minuta, a avion Boeing 787-9 letio je na relaciji dugoj 16.200 kilometara.

Oko 50 putnika i članova posade ukrcano je u avion u petak u New Yorku, a avion sletio u Sydney u nedjelju ujutro.

Pitanje dodatnog tankiranja goriva

Agencija Reuters navodi kako do sada nijedan komercijalni avion nije prešao tako veliki put, pun putnika i tereta.

Kako bi imao dovoljno goriva kako bi izbjegao dodatno tankiranje, avion Qantasa je poletjeo sa punim rezervoarom, ograničenom količinom putničkog prtljaga i bez tereta druge prirode.

Putnici su nakon ukrcavanja uskladili satove sa vremenom u Sidneyju i bili su budni sve dok nije pala noć na istoku Australije kako bi se umanjio utjecaj „jetlaga“. Šest sati kasnije su dobili obrok bogat ugljik-hidratima, a potom je prostor zamračen kako bi ponovo mogli spavati.

Testovi na letu uključuju moždane valove pilota, nivo melatonina i njihovu spremnost, kao i vježbe za putnike i analize utjecaja prolaska mnogih vremenskih zona na tijela ljudi.

Let iz Londona

Kompanija će idućeg mjeseca testirati i direktni non-stop let iz Londona do Sydneyja, a do kraja godine će donijeti odluku da li će trajno uspostaviti ove komercijalne letove, prenosi BBC na koji se poziva Anadolija.

Ukoliko se odluči na realizaciju ovih planova, ove usluge Qantas će ponuditi 2022. ili 2023. godine, navodi britanski medij.

Letovi kompanije Singapore Airlines iz Singapura za New York, koji traju oko 18 sati, do sada su držali rekord najdužih neprekidnih komercijalnih letova.

Izvor: Agencije