Oglasi

Tesla prvu fabriku u Evropi otvara u Berlinu

Očekuje se da će američka kompanija za proizvodnju automobila u Njemačkoj početi raditi 2021. te da će zaposliti približno 10.000 radnika.
Musk je gostovao u Berlinu na 43. dodjeli nagrada 'Zlatni volan'EPA

Šef američkog proizvođača električnih automobila "Tesla" Elon Musk potvrdio je da će ta kompanija svoju drugu fabriku van Sjedinjenih Američkih Država i prvu u Evropi otvoriti u glavnom gradu Njemačke.

Musk je gostovao u Berlinu na 43. dodjeli nagrada "Zlatni volan", otkrivši da će kompanija "Tesla" nadomak Berlina graditi svoju prvu fabriku u Evropi, prenosi Anadolija.

"U fabrici, koju ćemo nazvati 'Giga Berlin', proizvodit ćemo baterije, elemente za prenos snage i same automobile. Prvi automobil koji ćemo ovdje proizvesti bit će Model Y", rekao je Musk.

'Zlatni volan' za 'Teslin' automobil

Kompanija "Tesla" posjeduje dvije fabrike Gigafactory na području Sjedjenih Američkih Država.

Prošle godine odlučeno je da prva fabrika izvan SAD-a bude otvorena u Kini.

Očekuje se da će s proizvodnjom u fabrici u Berlinu "Tesla" početi 2021. te da će zaposliti približno 10.000 ljudi.

"Teslin" Model 3 na takmičenju u Berlinu dobio je nagradu "Zlatni volan" za najbolji električni automobil srednje veličine.

Početna cijena tog automobila u Njemačkoj iznosi 44.000 eura.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.