Tenkovi u Srbiji izvlače zametene automobile

Snježne padavine i jak vjetar koji je od petka naveče zahvatio balkansku regiju, odnio je prve živote.

Iz Hrvatske su javili o smrti dvije starije osobe u Osijeku i jedne u Valpovu, dok je jedna osoba umrla u mjestu Pitomača u Virovitičko-podravskoj županiji. Razlozi smrti u sva četiri slučaja najverovatnije su zbog povećanih fizičkih napora kod čišćenja snijega, saopćila je Državna uprava za zaštitu i spasavanje Hrvatske.

U Hrvatskoj je zabilježena i peta žrtva nevremena, riječ je o muškarcu koji je nestao u subotu okolini Korenice, a pronađen je oko 150 metara od puta u blizini potoka i pretpostavlja se da je umro od smrzavanja.

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) Gospić u noći sa subote na nedjelju je iz mećave spasila trojicu šumskih radnika kod Udbine, a od  nedjelje ujutro traga za starijim muškarcem s područja Korenice koji se nije vratio kući i ne zna se u kom pravcu se uputio. Potragu otežava loše vrijeme i niske temperature, priopćio je danas HGSS.

Orkanska bura

Zbog snijega koji je u jedan dan napadao 45 centimetara, približivši se rekordu iz 1955. godine, u Zagrebu je 25 posto više hitnih medicinskih intervencija zbog padova i povreda na ulicama. Zagrebačka zimska služba, sa svojih 208 ekipa, čisti saobraćajnice, ali je dio brdskih autobuskih linija ukinut.

Neke dionice autoputeva Zagreb – Split i Zagreb – Rijeka, kao i Jadranska magistrala kod Senja, zbog vjetra, još su blokirane ili je dozovoljen prolazak samo automobila.

Orkanska bura puše na Makarskom primorju i ne stišava se. Prosječna brzina vjetra od 90 kilometara na sat, a udari bure od 155 kilometara na sat zabilježeni su na poluotoku Osejava. Za sva vozila, zbog vjetra, zatvoreni su most na Krku i Paški most, a neke brodske linije su otkazane. Vozovi na nekim linijama još uvek kasne i po nekoliko sati.

U Bosni i Hercegovini, na pruzi u banjalučkom naselju Derviši, poginuo je radnik koji je čistio prugu.

Snijeg koji pada u BiH od subote naveče izazvao je kvarove na električnim vodovima i prouzrokovao više saobraćajnih udesa na prostoru cijele zemlje. Struje nema na području Nevesinja i Gacka, a saobraćaj na svim lokalnim putevima i usponima i prevojima se odvija otežano. 

Saobraćaj za sve kategorije zatvoren je za vozila na putu M-15 Mlinište – Glamoč. U Trebinju i Bileći tokom dana palo je 40 litara kiše po kvadratnom metru.

U Srbiji angažirana vojska i tenkovi

U Srbiji je Radivoj M. (60) pronađen mrtav u vikendici u novosadskom naselju “Vrbak”, a pretpostavlja se da se smrzao tokom noći, jer nije naložio vatru.

Kako je javio reporter Al Jazeere Nebojša Grabež, u Vojvodini su se od zime smrzle dvije osobe.

“Sneg pada preko 30 sati i najviše je napadao u Bačko, potpuno je poremetio život. Na delu autoputa od Beograda do Subotice stvorila se kolona automobila duga 11 kilometara. Jedan šleper je pokušao zaobići vozilo koje je posipalo so, pa se poprečio na putu, usled čega je došlo do velikog zastoja. Nadležne službe su reagovale tako što su presekle jedan dio ograde na autoputu i automobili su se pomakli, međutim, neki su još uvek tamo. Ono što je važno, jeste to da niko nije ugrožen, da su svi sa tog puta zbrinuti”, rekao je reporter Al Jazeere.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, iz Sektora za vanredne situacije i policijskih uprava, od subote naveče su angažirani na evakuaciji ljudi iz vozila na teritoriji Novog Sada, Kikinde, Subotice, Sombora, Šapca i Pančeva. Do sada su vatrogasci-spasioci evakuirali 360 građana, među kojima je bilo devetoro dece.

Al Jazeerin reporter je kazao kako su u nedjelju u Srbiji angažirane i jediniceVojske Srbije, ljudstvo i mehanizacija, pa i tenkovi Prve brigade Kopnene vojske.

“Na putu kod Faketića tenk je morao pomerati auta kako bi se zastoj odblokirao. Jedna žena se čak porodila u automobilu. Nadležne službe stalno zasedaju, šalju apele… Sneg je ostavio velike posledice, ali i upozorenje”, kaže Nebojša Grabež.

Veoma teška je situacija u selima uz administrativnu granicu sa Kosovom, kao i u planinskim selima u blizini Prolom i Lukovske banje, a zbog visokog snijega i zametenog seoskog puta, ljekari lokalnog Doma zdravlja ne uspivaju doći mještana pojedinih planinskih sela.

Sibirska zima 

Nevrijeme koje je zahvatilo Crnu Goru donijelo je snježne padavine i jak olujni vjetar, koji su prouzrokovali nagli pad temperature, posebno na sjeveru te države, pa je tako na Žabljaku u nedjelju u devet sati izmjereno minus 12 stepeni.

U svim gradovima na sjeveru Crne Gore, ali i u nekim u centralnoj oblasti, temperature su ispod nule, u Pljevljima i Kolašinu minus osam, Nikšiću minus četiri, na Cetinju minus tri.

Snijeg i poledica prouzrokovali su problem u saobraćaju, posebno na sjeveru Crne Gore, zbog čega je iz Auto-moto saveza savjetovano vozačima da izbjegavaju putovanja.

Put Šavnik-Žabljak zatvoren je za saobraćaj svih vrsta vozila, zbog mećave i jakih udara vetra, a magistralni put Podgorica-Ribarevine zatvoren je za saobraćanje šlepera i kamiona sa prikolicom.

Seoska područja u okviru Podgorice, Lijeva Rijeka, Peuta, Vrbica i jedan dio Meduna od juče su ostala bez napajanja električnom energijom. Također i u Nikšiću, u području Župe, ima problema s napajanjem električnom energijom i to u Plužinama, Mojkovcu, Pljevljima, u Bijelom Polju, kao i području Žabljaka i Cetinja.

Izvor: Al Jazeera i agencije