Tehnološka borba protiv dezinformacija o bolesti COVID-19

Svjetska zdravstvena organizacija i više od 20 ministarstava zdravstva koriste WhatsApp za objavu informacija o pandemiji (EPA)

Američki tehnološki giganti u suočavanju s koronakrizom pribjegavaju mjerama koje su donedavno bile nezamislive.

Kako prenosi AFP, Facebook je najavio nove mjere borbe protiv dezinformacija na WhatsAppu, dok se mrežama i dalje šire lažne poruke o bolesti COVID-19, koju, navodno, izazivaju 5G mreže, a liječi je sirće.

Korisnici aplikacije odsad će moći proslijediti poruku samo jednom korisniku kako bi se ograničila njihova cirkulacija, najavila je kompanija, dodajući da je primijećen “znatan porast dijeljenja poruka koje mogu doprinijeti širenju lažnih informacija”.

U Velikoj Britaniji uništeno je nekoliko antena i releja, a vlasti tvrde da društvenim mrežama kruži apsurdna teorija prema kojoj se novi korona virus širi mrežom mobilne telefonije 5G.

U Africi WhatsAppom kruže informacije o ispiranju usta sirćetom, koje ubija COVID-19, kao i tvrdnje da su tamnopute osobe otpornije na zarazu, prenosi Beta.

Poslano više od 100 miliona poruka

U vrijeme ograničenja kretanja eksplodiralo je korištenje aplikacije, navodi AFP i dodaje da je Facebook s Instagramom, WhatsAppom i Messengerom krajem marta broj poruka povećao za više od 50 posto u najpogođenijim zemljama.

Tehnološki div udvostručio je kapacitete svojih servera i pokušava istaći informacije iz pouzdanih izvora.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i više od 20 ministarstava zdravstva koriste WhatsApp za objavu informacija o pandemiji i već su poslali više od 100 miliona poruka, dodaje AFP.

Financial Times prenosi da je Silicijska dolina ojačala borbu protiv pandemije korona virusa na neočekivane načine i da je, osim na donacije, kriza potakla tehnološke gigante da otkriju da mogu učiniti neke stvari za koje su mislili da su nemoguće.

Nadgledanje sadržaja i razmjena podataka sa zvaničnicima postali su norma, a borba za povratak na stare navike počet će kada se pandemija završi, navodi FT i dodaje da se Twitter odrekao zabrinutosti za slobodu govora i brzo prešao na uklanjanje tvitova i zabranio korisnike za koje vjeruje da šire dezinformacije.

Appleov App Store, dizajniran kao otvorena platforma, uklonio je nezvanične aplikacije za korona virus.

Vlade traže pomoć u pronalaženju virusa

Sljedeća faza bit će kontroverznija, ukazuje list i dodaje da vlade na Zapadu pozivaju velike tehnološke kompanije da pomognu u pronalaženju virusa, ali da takve ideje koči nedostatak odgovarajućih zakona o testiranju i privatnosti.

Dosadašnji alati manje su precizni od digitalnog praćenja kakvo se provodi u Kini i Južnoj Koreji.

Googleov izvještaj o mobilnosti zajednice COVID-19 prikazuje anonimne podatke iz 131 zemlje, iz kojih se vidi koliko su određena područja prometna ili tiha, dok Facebookova platforma “Podaci za dobro” nudi slične alate, navodi FT.

Ni jedni ni drugi ne prikazuju obrasce kretanja za konkretnog pojedinca, ali bi to mogli, ukazuje britanski dnevnik.

Izvor: Agencije