Teheran: Trump lije ‘krokodilske suze’ brigom za Irance

Trump je iranskim vlastima tvitovima poručio da ne ubijaju demonstrante i pohvalio 'veliki iranski narod' (EPA)

Glasnogovornik iranske vlade odbacio je tvitove američkog predsjednika Donalda Trumpa u kojima izražava podršku Irancima, uz poruku da bi iranski narod trebao zapamtiti da je on ubio generala Qassema Soleimanija i bio razlog zbog kojeg su se mnogi suočili s ekonomskim izazovima, prenose državni mediji.

Glasnogovornik Ali Rabiei ocjenjuje da je Trump, koji je iranskim vlastima tvitovima na engleskom i farsiju poručio da ne ubijaju demonstrante i pohvalio “veliki iranski narod”, ispuštao “krokodilske suze” izražavajući zabrinutost za Irance, piše Tanjug.

Rekao je i da je ambasador Velike Britanije u Teheranu Rob Macaire postupio na način koji je “potpuno neprofesionalan i neprihvatljiv” nakon što je nakratko bio pritvoren u blizini održavanja protesta, prenosi Reuters.

Gnjev zbog obaranja aviona

S druge strane, britanski ambasador saopćio je da je uhapšen nakon prisustva bdijenju za žrtve i da je otišao kad je skup postao politički.

Iranci su na ulicama izrazili gnjev zbog obaranja ukrajinskog aviona iznad Teherana i pogrešnih objašnjenja visokih zvaničnika uslijed tragedije, istovremeno oplakujući stradale, među kojima je bilo mnogo mladih koji su studirali u inozemstvu.

U padu ukrajinskog aviona u srijedu poginulo je svih 176 ljudi, uglavnom Iranaca i dvoje državljana Kanade.

Iranske vlasti tek su u subotu priznale da su ga iranske oružane snage slučajno gađale.

Izvor: Agencije