Teheran: Pripadnici grupe Basij traže zatvaranje britanske ambasade

Okupljanje u Teheranu je protjecalo mirno, a potom je preraslo u antirežimski protest (EPA)

Pripadnici iranske paravojne organizacije Basij protestovali su danas ispred britanske ambasade u Teheranu, zahtevajući njeno zatvaranje, prenose iranski državni mediji, javlja Tanjug.

Skup Basija, formacije povezane sa iranskom elitnom Revolucionarnom gardom, uslijedio je pošto je britanski ambasador u Iranu na kratko zadržan u pritvoru tokom antivladinih protesta koji su održani nakon što je iranska vojska priznala da je greškom oborila putnički avion u toj zemlji, prenosi Reuters.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je u subotu da su iranske vlasti nakratko pritvorile ambasadora te zemlje u Teheranu osudivši taj pritvor kao “grubo kršenje međunarodnog prava”.

“Hapšenje našeg ambasadora u Teheranu bez razloga i objašnjenja grubo je kršenje međunarodnog prava”, rekao je u svojoj izjavi britanski ministar vanjskih poslova Dominik Raab. 

Iran pozvao na razgovor britanskog veleposlanika zbog sudjelovanja na protestima.

Ambasador Velike Britanije u Teheranu Rob Macaire priveden je u subotu navečer u Teheranu tokom protesta koji je organiziran kako bi se odala počast poginulim putnicima oborenog avion Ukrainian Airlinesa.

Okupljanje je protjecalo mirno, a potom je preraslo u antirežimski protest, prenosi Anadolija.

Macaire je priveden, navodno, zbog sumnje da je “pokušao organizirati i izazvati neke radikalne i destruktivne akcije”, javila je iranska novinska agencija Tasnim.

Ambasador je potom pušten na slobodu.

‘Nisam učestvovao na protestima’

Macaire je u objavi na Twitteru negirao da je učestvovao u protestima.

“Otišao sam na događaj oglašen kao bdijenje za žrtve tragedije #PS752. Normalno je izraziti saučešće, budući da su neke žrtve bile Britanci. Napustio sam skup nakon pet minuta, kad su neki počeli skandirati.”

Dodao je kako je priveden pola sata nakon što je napustio prostor.

Skup u znak sjećanja na žrtve, putnike aviona Ukrainian Airlinesa za koji je potvrđeno da ga je oborio iranski protuzračni sistem, organiziran je u subotu navečer ispred Univerziteta Amir Khabir u Teheranu.

Antirežimske parole

Skup je protjecao mirno, a okupljeni su potom počeli uzvikivati antirežimske parole poput “Stidi se Revolucionarna gardo, ostavite ovu zemlju na miru”, “Smrt diktatoru”, “Ostavka, lažovi”, “Ostavka, glavni komandante Oružanih snaga Khamnei”.

Nakon oštrih parola, pripadnici iranske specijalne policije intervenirali su protiv okupljene mase.

Ulice koje vode ka mjestu okupljanja su zatvorene, a pješacima je zabranjen prilaz.

Priznanje Irana da je “nenamjerno” srušio ukrajinski putnički avion potaknulo je traženje pravde za 176 ljudi koji su poginuli u tom avionu, a te pozive predvode čelnici Ukrajine i Kanade, koja je na tom letu izgubila 57 državljana.

Avion je srušen u srijedu, nekoliko sati nakon što je Iran napao dvije zračne baze u kojima su smještene američke snage u Iraku.

Iranski raketni napadi bili su odgovor na američko ubistvo iranskog zapovjednika Qassema Soleimanija. On je ubijen u napadu dronom u Bagdadu 3. januara.

Izvor: Agencije