Tariq Ramadan o detaljima iz istrage o optužbama za silovanje

Ramadan se ponovo izvinio svima onima 'koje je razočarao' upuštajući se u nezakonite veze (Reuters)

Istaknuti švicarski mislilac Tariq Ramadan istakao je da nije imao poštenu sudsku istragu poput ostalih, a da su žene koje su ga optužile za silovanje lažljivice.

U intervjuu za visokotiražni francuski magazin Le Parisien izjavio je da ne smije napuštati Francusku i da se mora javljati policiji jednom sedmično kako bi potvrdio da je u zemlji, ističući da je suđenje protiv njega “samo način da mu se zatvore usta”.

Otkrio je da se većina žena koje ga optužuju poznaju i da su uz njegove najgore ideološke neprijatelje, što potvrđuje da postoji zavjera protiv njega.

Prema njegovim riječima, francuski tim za kriminalističke istrage dokazao je da postoji protivrječnost u izjavama tužiteljica.

Nejasni elementi zavjere

Dvije žene koje su podnijele tužbu i koje su ranije tvrdile da se ne poznaju razmijenile su više od 350 tekstualnih poruka s novinarkom Caroline Fourest i paparacom Jean-Claudeom Elfassijem.

Fourest i Elfassi među najistaknutijim su Ramadanovim protivnicima.

Fourest je ranije objavila knjigu u kojoj se iskrivljuje istina o tom muslimanskom intelektualcu.

Fourest i Ramadan ranije su se pojavljivali u žestokim debatama na evropskim satelitskim TV-kanalima.

Ramadan je rekao da su elementi zavjere protiv njega jasni, ali da sudije još nisu naredile pokretanje istrage o onome što je dokazano u vezi s tim.

Poput svih ljudskih bića

Napominje da su protiv poznatih francuskih političkih i filmskih ličnosti bile iznesene slične optužbe kao u njegovom slučaju, ali da se u tim slučajevima postupalo drugačije.

Na pitanje je li islam razlog zbog kojeg se suočava s pravnim problemima, za razliku od onoga što se događa drugima, Ramadan je odgovorio: “Da sam iste boje kože kao i Vi, moj slučaj bio bi zatvoren bez daljnjeg praćenja”, te je optužio sudije da su pod “pritiskom političkog ambijenta”.

Ponovio je da se izvinjava svima onima “koje je razočarao” upuštajući se u nezakonite veze, rekavši kako snosi odgovornost za to.

Pojašnjava da se nikad nije predstavljao kao moralni uzor i uvijek je naglašavao da je obični čovjek, sa svojim slabostima i ranjivostima, poput svih ljudskih bića.

Izvor: Agencije