Tanker ‘Grace 1’ i tajna prodaje iranske nafte

Iranski tanker 'Adrian Darya 1' napustio je Gibraltar prošle sedmice (Reuters)

Na prijetnje Washingtona da će se svaki pokušaj pomoći i opskrbljivanja iranskog tankera “Adrian Darya 1”, koji se ranije zvao “Grace 1”, smatrati pružanjem podrške stranoj terorističkoj organizaciji, Teheran je reagirao ponovnim prijetnjama zatvaranjem Hormuškog moreuza, upozoravajući na posljedice “američkog ekonomskog terorizma”.

“Ako Iran bude spriječen izvoziti naftu, međunarodni vodeni putevi više neće biti sigurni kao prije”, izjavio je iranski predsjednik Hassan Rouhani prilikom sastanka s vrhovnim vođom, ajatolahom Ali Khameneijem, kojem su prisustvovali i članovi njegove vlade.

Rekao je kako velike sile znaju da pritisak na Iran neće ići u njihovu korist i da im neće garantirati sigurnost u regiji i svijetu.

Što se tiče vojnog aspekta, Iran je ponovio protivljenje američkoj inicijativi za zaštitu slobode plovidbe u vodama Zaljeva.

‘U skladu s nacionalnim interesima’

General Ali Fadavi, zamjenik vrhovnog komandanta iranske Revolucionarne garde, naglasio je kako je obaveza njegove i država u regiji da obezbijede sigurnost u Zaljevu.

Američka prisutnost u regiji ne samo da nije pružila sigurnost, već je dovela do nedostatka sigurnosti, dodao je.

Iako se u Iranu i inostranstvu mnogo govori o krajnjem odredištu tankera “Grace 1”, pogotovo što je Grčka odbacila mogućnost dolaska tankera u njenu luku do 25. ovog mjeseca, profesor političkih nauka na Univerzitetu Teheran Mohammad Sadegh Koushki smatra da je otkrivanje krajnjeg odredišta iranskog tankera “jedna od tajni vezano za prodaju iranske nafte”, koja ne treba biti otkrivena.

Ovaj politički analitičar, blizak iranskoj Revolucionarnoj gardi, otkrio je u svojoj izjavi za medije da će iransko Ministarstvo nafte odrediti odredište tankera u skladu s nacionalnim interesima.

Smatra kako je američki pritisak na prevoznika i njegovu posadu dio “trgovinskog rata koji je Amerika pokrenula protiv svih zemalja svijeta”.

Žestoke prijetnje Mikea Pompea

Američki državni sekretar Mike Pompeo zaprijetio je da će svako ko “dotakne, podrži ili dozvoli iranskom tankeru da pristane biti suočen sa sankcijama Sjedinjenih Američkih Država”.

“Ako se taj brod ponovo uputi prema Siriji, poduzet ćemo sve što možemo u skladu s tim sankcijama kako bismo to spriječili”, dodao je.

Koushki je odbacio mogućnost da će SAD-a realizirati svoje prijetnje vezano za ruski tanker natovaren iranskom naftom, dodajući da je njegova zemlja dokazala Londonu da će se, u slučaju da dođe do ugrožavanja interesa Islamske Republike i njene nacionalne sigurnosti, postojeća napetost odraziti i na britanske interese.

Koushki je kazao kako je odluka o zarobljavanju tankera “Grace 1” došla u skladu s voljom Sjedinjenih Američkih Država, ali je okončana prema volji Irana.

Rekao je da Teheran zadržava pravo podnošenja žalbe protiv Velike Britanije na međunarodnim sudovima.

Smatra da slučaj treba dobiti sudski epilog, kako bi se spriječilo ponavljanje takvih događaja u budućnosti.

Tanker daleko od grčkih voda

Abbas Aslani, istraživač Bliskoistočnog centra za strateške studije, rekao je da, kako što su to kazali i iranski dužnosnici, supertanker ne može biti na putu za Siriju, jer je prevelik da bi ušao u sirijsku luku Baniyas.

U razgovoru za Al Jazeeru je naglasio da, bez obzira na neke izvještaje koji govore o Grčkoj kao posljednjem odredištu tankera, Iran provodi politiku neobjavljivanja odredišta naftnih tankera zbog američkih sankcija, kako bi spriječio Ameriku da ometa iranski izvoz nafte.

Što se tiče saopćenja Grčke da nije primila zahtjev tankera da pristane u jednoj od njenih luka, ovaj iranski univerzitetski profesor kaže da je tanker još uvijek daleko od grčkih voda te da ima dovoljno vremena – čak dva dana prije dolaska tamo – to učiniti.

O očekivanim scenarijima kada je u pitanju ovaj tanker nakon napuštanja voda Gibraltara iranski profesor kaže da dolazak tankera na konačno odredište u trenutnim okolnostima predstavlja prioritet za Iran te da se ne očekuje njegov povratak u iranske vode.

Upozorenja preko švicarske ambasade

Međutim, Iran neće unaprijed obznaniti o kojem se to odredištu radi, zbog straha od problema koje bi Amerika mogla napraviti u nastojanju da iranski izvoz nafte svede na nulu.

Aslani je isključio mogućnost izravne američke intervencije kako bi se zaustavio tanker “Adrian Darya 1”, posebno nakon iranskog upozorenja preko švicarske ambasade (zastupnika američkih interesa u Teheranu) na posljedice takvih mjera.

Prema njegovim predviđanjima, Teheran će odgovoriti na sličan način i zarobiti američki tanker, kao što je zaplijenio britanski naftni tanker “Stena Impero”.

Aslani je doveo u pitanje tačnost izvještaja koje je objavio američki kanal Fox News, pozivajući se na obavještajne izvore, o tome da se tanker pod imenom “Bonita Queen”, koji se natovaren iranskom naftom, nalazi na putu za Siriju, namjerava zaustaviti u Dubaiju da natoči gorivo.

Ističe da Washington koristi osjetljivost prema Siriji kako bi privukao što veći broj zemalja u svoj savez i iranski izvoz nafte sveo na nulu.

Iranska umjesto zastave Paname

Za Ameriku je važnije to da vrši pritisak na Islamsku Republiku od uvođenja sankcija sirijskom režimu, rekao je Aslani.

Fox News navodi, pozivajući se na obavještajne izvore, da će tanker prebaciti svoj teret u dva sirijska broda “Kader” i “Jasmine” u Sredozemnom moru, nakon što napuste Dubai, otiskujući se na višemjesečno putovanje oko Roga Afrike do Sredozemnog mora.

Iranski službeni izvori namjerno su ignorirali ovaj izvještaj, ne spominjući ga u iranskim državnim medijima.

Iranski tanker “Adrian Darya 1” napustio je Gibraltar prošle sedmice, nakon što je izvjesio iransku zastavu, umjesto zastave Paname.

Podaci o praćenju brodova pokazali su da se brod kreće prema luci Kalamata, na jugu Grčke, gdje bi trebao stići u ponedjeljak, 26. augusta.

Izvor: Al Jazeera