Tamimi: Princ Bin Salman je naredio ubistvo Khashoggija

Azzam al-Tamimi je direktor Instituta za islamsku političku misao u Londonu (Anadolija)

Direktor Instituta za islamsku političku misao u Londonu Azzam al-Tamimi smatra kako je naredbu za ubojstvo novinara Jamala Khashoggija izdao saudijski princ prijestolonasljednikMohammed bin Salman.

“Jamal Khashoggi je sabotirao pokušaje prijestolonasljednika o pružanju slike Zapadu da je liberal i reformist, zbog čega se princ razbjesnio i naredio Khashoggijevu smrt”, izjavio je Tamimi, prenosi Anadolija.

Podsjetio je da je Khashoggi za The Washington Post pisao tri kolumne mjesečno i da su one bile “vrlo zapažene u javnosti”.

“Američki intelektualci su ga smatrali čovjekom koji dolazi iz saudijskog establishmenta. Objektivne kritike koje je pisao u kolumnama sučeljavale su se s propagandom saudijskog lobija, koji je trošio milijune dolara”, rekao je Tamimi.

Slučaju posvećena velika pažnja

Ukazao je na činjenicu da svjetska javnost pridaje veliku pažnju “slučaju Khashoggi” i da globalni mediji daju širok prostor toj temi.

“Prvi razlog je to što je ubijen poznati novinar i to što je ubijen na tako brutalan način. Drugi je to što je ubojstvo počinjeno u konzulatu. To nije uobičajena situacija. Također, Turci su vrlo dobro rukovodili ovim procesom. Kroz nekoliko faza su dijelili informacije i omogućili da javnost bude upoznata. To je vrlo važno”, smatra Tamimi.

Tamimi je istaknuo da Khashoggi nije skrivao da podržava Arapsko proljeće, čime je izazvao ljutnju državnog vrha Saudijske Arabije, a što je u konačnici dovelo do njegovog ubojstva.

“Mislim da su Saudijci imali plan, ali je on propao. Nakon propasti plana su rekli da je Ankara odgovorna za nestanak Khashoggija, ali Bog nije dozvolio da im taj plan uspije”, kazao je Tamimi.

Prema njegovim riječima, “nema nikakve sumnje da je naredbu za Khashoggijevo ubojstvo izdao saudijski princ Mohammed bin Salman”.

Konstantna Trumpova podrška

“Princa Bin Salmana snažno podržava američki predsjednik Donald Trump, a on pokušava da podrškom Bijele kuće izbjegne odgovornost za to ubojstvo. Slučaj je, međutim, poprimio globalne razmjere i Bin Salman se neće moći spasiti”, kazao je Tamimi.

Smatra da bi “Bin Salmanovo izbjegavanje suđenja predstavljalo početak propasti režima Al Saud” te napominje kako “kraljevska vlast može opstati samo ako udalji Bin Salmana s dužnosti i procesuira ga”.

“Svima je jasno da je Bin Salman stvarni vladar u Saudijskoj Arabiji. On je taj koji je objavio rat Jemenu, uveo blokadu Kataru i zatvorio intelektualce”, podsjetio je Tamimi.

Komentirajući bliske odnose između Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, Tamimi je ukazao kako su i ti odnosi zasnovani na bliskom prijateljstvu Bin Salmana i princa Abu Dabija Mujammeda bin Zeyida, koji slovi za svojevrsnog mentora mlađeg saudijskog princa.

Izvor: Agencije