Talibani sastavljaju plan za pregovore s vladom u Kabulu

Talibani su potvrdili da su oslobodili 531 pripadnika afganistanske vojske i vladinih službenika (EPA)

Talibani su počeli spremati plan za pregovore s političkim vodstvom u Kabulu, potvrdile su vođe tog pokreta, javlja AP.

Takav korak od izuzetne je važnosti, ako ne i od presudne, u sljedećoj fazi mirovnih pregovora u Afganistanu, prenosi Tanjug.

Datum početka pregovora još nije određen, a mirovni izaslanik Washingtona trenutno obilazi regiju sastajući se s vojnim i političkim čelnicima u pokušaju da unaprijedi sporazum potpisan između Sjedinjenih Američkih Država i talibana krajem februara.

U međuvremenu je vijeće vodstva talibanskog pokreta počelo prikupljati prijedloge od svojih članova za početak pregovora, potvrdile su neke vođe tog pokreta koje su željele ostati anonimne jer nisu ovlaštene davati izjave za medije.

Izjavili su da je vođa talibana Hibatullah Akhundzada izrazio spremnost pobunjeničke grupe da učestvuje u razgovorima s Kabulom.

Razmjena zatvorenika

Važan događaj koji prethodi nastavku pregovora jest razmjena zatvorenika između dvije suprotstavljene strane, koja je konačno počela nakon nekoliko sedmica odgađanja.

Vlada u Kabulu pustila je na slobodu 2.710 talibana, kako je saopćio glasnogovornik ureda savjetnika za nacionalnu sigurnost.

Talibani su potvrdili da su oslobodili 531 pripadnika afganistanske vojske i vladinih službenika, kao i da je vlada oslobodila samo 2.284 zarobljenika koji su pripadnici tog pokreta.

Još nije poznato zašto je došlo do nepoklapanja između tih podataka, ali je moguće da su talibani u taj broj uvrstili samo one zarobljenike čija su imena bila navedena na spisku za oslobađanje.

Prema dogovoru o razmjeni zarobljenika, vlada bi na slobodu trebala pustiti 5.000 talibana, a talibani 1.000 zatvorenika iz afganistanske vojske i vlade.

Dogovor između SAD-a i talibana, potpisan 29. februara ove godine, prilika je za uspostavljanje mira u Afganistanu i povlačenje američkih i NATO-ovih trupa iz zemlje nakon gotovo dvije decenije.

Povlačenje međunarodnih snaga, koje je već počelo, uvjetovano je poštivanjem obećanja s talibanske strane da neće dozvoliti da Afganistan bude korišten kao arena za napade na SAD i njihove saveznike.

Izvor: Agencije