Talibani regrutiraju dječake u Kunduzu

Specijalne snage NATO-a također su stigle u Kunduz kako bi pomogle afganistanskim snagama (EPA)

Talibanski borci idu od vrata do vrata u Kunduzu, ključnom gradu na sjeveru Afganistana, kako bi regrutirali dječake kao borce, a to se dešava u vrijeme kada su se pojavili izvještaji da su zaplijenili dovoljno naoružanja od afganistanskih snaga sigurnosti da iz grada mjesecima odolijevaju napadima vojske ove države.

Novinar Al Jazeere Qais Azimy javlja iz Baglana, južno od Kunduza, da talibani „uzimaju dječake iz svake porodice prisilnim regrutiranjem“.

„Također koriste razglase i zvučnike na džamijama da pozovu stanovnike na uspostavu šerijatskog zakona, te da ljudi nastave obavljati svoje poslove“, navodi Azimy.

„Kažu da će ovdje biti dugo vremena, a jedna od poruka je ‘Dođite i pomozite nam da ukopamo naše mrtve'“.

Novinar Al Jazeere također javlja kako danas nema električne energije u gradu, hrane ima malo, te da se preko noći udvostručila cijena hljeba. Također se navodi kako je svih 10 banaka u gradu opljačkano.

Opkoljeni aerodrom

Stanovnici Kunduza govore kako su talibani osvojili dovoljno oklopljenih snaga afganistanske vojske da se „mogu boriti mjesecima“.

Ovi izvještaji dolaze u vrijeme kada je gradski aerodrom ostao jedina Vladina zgrada koja je pod kontrolom vlasti Afganistana.

Vjeruje se da je više od 5.000 afganistanskih vojnika i stotine Vladinih uposlenika zaklon našlo u zgradi aerodroma koji se nalazi pod talibanskom opsadom.

Specijalne snage NATO-a također su stigle u Kunduz kako bi pomogle afganistanskim snagama nakon što su talibani zauzeli ovaj strateški grad u ponedjeljak, saopćila je vojna alijansa u srijedu.

Danas su Sjedinjene Američke Države izvele nekoliko zračnih udara oko aerodroma kako bi zaštitile snage koalicije, dok su afganistanske snage nastavile borbe da preuzmu Kunduz.

Izvor: Al Jazeera