Tais: Pred Sarajevom godine borbe s teškom maglom

Sarajevska Skenderija jutros: KS je uradio katastar zagađivača, ali su konsultanti koji su radili na njegovoj izradi uzeli jako malo faktora u obzir (Al Jazeera)

Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, i dalje predstoji duga borba sa godinama zagađenja, naročito ako se nastavi zanemarivanje ovog problema u drugim resorima koji nemaju direktnu obavezu u vezi s ovim pitanjima, smatra Plamenko Tais, član stručnog tijela za provedbu Plana interventnih mjera.

On ističe kako se više godina pronalaze načini za poboljšanje ovog stanja u bh. prijestonici, ali veoma dugo traju izmjene u zakonskim propisima i odlukama drugih resora, koje bi mogle omogućiti adekvatnu provedbu sistemskih mjera.

“Najveća prepreka početku rješavanja problema jest izostanak uključivanja ostalih resora, posebno na federalnom i državnom nivou, a koja se odnose na nepostojanje energetske strategije, kontrolu kvaliteta naftnih derivata, motorna vozila kroz Zakon o bezbjednosti saobraćaja (ZOBS), izrazita podjela federalnih i kantonalnih nadležnosti iz oblasti okoliša”, kaže Tais.

Ipak se nešto radi

On, ipak, navodi kako se ipak nešto radi na unapređenju stanja.

“Kao prva odluka takve vrste, u BiH je usvojena Odluka o mjerama za očuvanje kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, koja propisuje strože uvjete za pogone i postrojenja kako je to propisano federalnim zakonom i pravilnicima. Odluka je zaustavila gradnju svih novih izvora čvrstih čestica u Kantonu Sarajevo za koje zakon predviđa izdavanje upotrebne ili okolinske dozvole. Ova mjera primjenjuje se u dijelovima Kantona gdje je izrazito ugrožen kvalitet zraka, što praktično predstavlja kompletan grad Sarajevo, te ostale urbane zone u Kantonu. Ovom jako važnom odlukom praktično je zaustavljena gradnja svih industrijskih i pogona za sagorijevanje u pomenutim zonama. Ovakvim potezom za sada je značajno usporeno ili zaustavljeno povećanje emisija polutanata koji bilježe prekoračenja, što je u slučaju KS emisija prašine i čađi.”

Rješenja poput onih u Londonu i Grazu

Tais ističe nekoliko evropskih gradova koji se bore sa zagađenošću, a prije svih London, koji se izborio s ovim problemom.

“To je uradio potpunom eliminacijom uglja kao energenta, te mnoštvom drugih zahvata, kao što su spuštanje nivoa rijeke Temze na nekim dijelovima kako bi se poboljšala prirodna cirkulacija zraka.”

“Također bih naveo Graz, koji se dugo godina bori s problemima zagađenja, a geografski je sličan Sarajevu s aspekta meteoroloških prilika i inverznog sloja, te je značajno popravio stanje kvaliteta zraka u proteklim decenijama. Graz ipak i danas u određenim periodima izrazito nepovoljnih meteoroloških prilika bilježi prekoračenja graničnih vrijednosti, ali u daleko manjoj mjeri u odnosu na prije i mnogo rjeđe”, dodaje naš sagovornik.

Tais dodaje kako su dosad izvršene dvije izmjene Odluke u cilju njenog unapređenja i provedbe u posljednjih nekoliko godina, te se svake godine vrše izmjene i unapređenje Plana interventnih mjera u odnosu na mogućnosti njihove provedbe.

“Kanton je angažovao i konsultante iz BiH na izradi Plana za smanjenje emisije čestičnih tvari u zrak, ali koji, nažalost, nije dao tražene efekte, te je vrlo brzo potrebno pokrenuti reviziju pomenutog Plana, te, ukoliko se utvrdi, pokrenuti i odgovornost konsultanata.”

‘Friziranje’ rezultata

Suštinski, potrebno je utvrditi odgovornost svih koji mogu utjecati na stvaranje uvjeta za smanjenje emisija iz svih izvora, uključujući organe zakonodavne i izvršne vlasti, operatere postrojenja i vlasnike izvora, kompanija koje su uključene u mjerenja, izradu studija i strategija, kao i svih ostalih učesnika u ovom procesu.

“Prema sadašnjem stanju, laboratorije koje vrše mjerenja emisije štetnih gasova nemaju nikakvu odgovornost prema zakonodavcu, te se vrlo često rezultati ‘friziraju’ kako pogoni ne bi imali problema s inspekcijama. Također, konsultantske kompanije koje se bave izradom studija i strategija uticaja na okoliš u svojim analizama daju mjere koje neće doprinijeti stvarnom smanjenju uticaja na okoliš, te vrlo često, a jako neodgovorno, propisuju nepotrebne mjere operatorima pogona izlažući ih trošku na mjestima gdje isti neće doprinijeti smanjenju uticaja na okoliš.”

Kantonalno Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša, navodi Tais, susreće se sa brojnim problemima, poput stanja s prirodnim plinom, tehničkim pregledima automobila…

“Prirodni gas u Sarajevo je prvenstveno doveden zbog problema s visokim koncentracijama SO2 i čađi. Potrebno je energetskom strategijom predvidjeti određene subvencije za ovaj energent u zimskim mjesecima ako se koristi kao gorivo za proizvodnju toplinske energije, te izvršiti proširenja sekundarne mreže na nova naselja u Sarajevu.”

“Zbog propisanih vrijednosti kvaliteta goriva koje odstupaju od onih preporučenih od strane EU, te iz razloga što bi se u nekim slučajevima prilikom registracije motornih vozila utvrdila prekomjerna emisija štetnih gasova zbog loše kvaliteta goriva, eko-test prilikom registracije motornih vozila nije eliminatoran iako je zakonskim propisima o saobraćaju tako propisano”, dodaje on.

Član stručnog tijela za provedbu Plana interventnih mjera ističe kako resorna kantonalna ministarstva ne pristupaju ozbiljno problemu kvaliteta zraka, “očekujući od Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša KS da samostalno riješi sve probleme s ugroženim kvalitetom zraka, dok se oni sami veoma teško odlučuju za provedbu određenih mjera iz Odluke i Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjernog zagađenja”.

“Tako je MUP-u KS trebalo nekoliko godina da uopšte prihvati obavezu kontrole motornih vozila u slučajevima prekomjernog zagađenja, te još uvijek, usljed neadekvatnih tehničkih propisa, ne mogu poslati vozilo koje vidno emituje veće količine štetnih gasova na vanredni tehnički pregled, pošto isto neće biti proglašeno tehnički neispravnim.”

Na upit Al Jazeere da izdvoji najveće uzročnike zagađenja naš sagovornik kaže kako to niko ne može odgovoriti sa sigurnošću jer ne postoji ozbiljna analiza porijekla emisija u Kantonu Sarajevo.

“Bilo ko ko izlazi u javnost s konkretnim pokazateljima barata neprovjerenim podacima i unosi velike zabune kod javnosti. U BiH ne postoje kapaciteti za ovakvu analizu, te je potrebno partnere za izradu ovih dokumenata potražiti u EU-u, SAD-u ili Japanu.”

Sreća pa nema teških metala

Ističe kako je KS uradio katastar zagađivača, ali su konsultanti koji su radili na njegovoj izradi uzeli jako malo faktora u obzir.

“Naprimjer, emisija iz vozila utvrđivana je na osnovu evropskih emisionih faktora, a znamo u kakvom je stanju naš vozni park, te su zasigurno ove emisije značajno veće od onih navedenih u Katastru zagađivača. Kanton Sarajevo u prošloj je godini uradio i analizu čestične tvari na sadržaj teških metala, te je djelimična sreća što je analiza pokazala da u PM10, koje se nalaze u Sarajevu, nema značajnih povećanja koncentracija teških metala.”

To ukazuje da su izvori zagađenja uglavnom procesi sagorijevanja čvrstih goriva ili korištenja nafte i naftnih derivata, dodaje Tais.

On smatra kako jedino stvarno rješenje problema podrazumijeva postepeno ukidanje upotrebe čvrstih goriva u određenim zonama Kantona Sarajevo, prostorno planiranje koje uzima u obzir utjecaje prostornih planova na postojeće i buduće stanje kvaliteta zraka, te kvalitetno uvođenje kontrole emisije iz vozila i individualnih ložišta.

“Naravno da je za primjenu ovih mjera potrebno vrijeme i velike količine sredstava, ali je to nešto što ćemo morati uraditi u budućnosti ukoliko želimo da trajno riješimo problem kvalitete zraka u Sarajevu. Jednostavno, za ovaj problem ne postoji čarobni štapić, nego postepeno ukidanje izvora zagađenja, izvor po izvor, dimnjak po dimnjak, auspuh po auspuh.”

Tais zaključuje kako će stanovnici Sarajeva uvijek emitirati određene količine prašine i da će dolaziti do nakupljanja štetnih tvari, ali, ako se poduzmu navedeni koraci, to neće biti ni približno sadašnjim periodima ni po dužini trajanja ni po intenzitetu.

Izvor: Al Jazeera