Tahiri: Saradnja sa UNMIK-om nastavljena u oblasti sigurnosti

Policija, Kosovo
Sumnja se da su uhapšeni izvršili krivična djela ‘organizirani kriminal’ i ‘zloupotreba službenog položaja’ (EPA)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova saopćilo je da nastavlja saradnju s Misijom Ujedinjenih naroda u oblasti sigurnosti, prenijela je kosovska Koha.

Mentor Tahiri, šef kabineta i viši politički savjetnik ministra unutrašnjih poslova, Ekrema Mustafa, izjavio je da je policija Kosova 2011. formirala Direkciju za međunarodnu saradnju u oblasti sprovođenja zakona (ILECU), u okviru kojeg funkcionira Sektor za Interpol.

Komunikacija nije zaustavljena

Tahiri je za Radio Slobodnu Evropu rekao da preko te direkcije funkcionira i saradnja sa EUROPOL-om.

“Kosovska policija je na visokom nivou odgovornosti u svakoj međunarodnoj saradnji. S Interpolom se komunicira svakodnevno i oko 40 posto ove komunikacije se obavlja preko UNMIK-a. U oko 60 procenata drugih slučajeva, Kosovska policija koristi druge linije komunikacije”, rekao je Tahiri.

Glasnogovornica Misije UN-a na Kosovu (UNMIK) Sanam Dolatshahi izjavila je ranije da svi kontakti komunikacije nisu zaustavljeni, kako je to u srijedu izjavio premijer Kosova Ramush Haradinaj.

“UNMIK i dalje ispunjava svoju ulogu posrednika u Interpolu, u bliskoj koordinaciji sa Kosovskom policijom i EULEX-om”, rekla je Dolatshahi.

Izvor: Agencije