Szijjarto za što brži ulazak Srbije i Crne Gore u EU

'Integracija zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju interes je cijele Evrope', rekao je Szijjarto (EPA)

Mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto pozvao je rukovodstvo Evropske unije da ubrza proces integracije Srbije i Crne Gore, prenosi Anadolija.

“EU mora biti znatno hrabrija i brža u procesu proširenja na zapadnom Balkanu. Ove godine trebaju biti otvorena sva poglavlja u pregovorima sa Srbijom i Crnom Gorom”,re zao je on za mađarsku agenciju MTI.

Podsjetivši na ranije poruke Evropske komisije da Srbija i Crna Gora ne mogu postati članice EU-a do 2025. godine, šef mađarske diplomatije kazao je da Vlada Mađarske nije zadovoljna tako sporim procesom širenja.

Evropa ne razumije zapadni Balkan

“Integracija zemalja zapadnog Balkana u EU interes je cijele Evrope”, rekao je Szijjarto i dodao da Srbija i Crna Gora ne trebaju čekati na članstvo još sedam godina.

On je komentarisao i nedavnu izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je kazao da proširenje EU-a zavisi od potrebnih reformi unutar Unije.

“Nažalost, ta je izjava dokaz da zapadna Evropa u pravom smislu ne razumije ovu regiju. Zapadni Balkan je regija koja može ozbiljno uzdrmati evropsku sigurnost, ali i ozbiljno doprinijeti jačanju sigurnosti u Evropi”, poručio je Szijjarto.

Izvor: Agencije