Szijjarto: Evropska unija treba biti zahvalna Turskoj

Pandemija korona virusa povećala je opasnost od migracija, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova (EPA)

Sigurnost Evropske unije je u dobroj mjeri u rukama Turske i Unija joj treba biti zahvalna zbog odnosa prema migrantskoj krizi, izjavio je u utorak ministar vanjskih poslova đarske Peter Szijjarto.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom turske diplomatije Mevlutom Cavusogluom u Ankari, rekao je da bi EU trebao Turskoj platiti šest milijardi eura, jer se na to obavezao sporazumom o migrantima 2016. godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na mađarsku agenciju MTI.

“Bez pomoći Turske Zapadni Balkan bi bio brzo pregažen stotinama hiljada ilegalnih migranata, tako da EU treba zahvaliti Turskoj, u kojoj se nalazi četiri miliona migranata”, kazao je Szijjarto.

Rekao je da je pandemija korona virusa povećala opasnost od migracija, koje predstavljaju i zdravstveni, i sigurnosni rizik.

Szijjarto je pozvao na “kulturu obostranog poštovanja” i saradnju u međunarodnim poslovima, umjesto “davanja lekcija” iz Brisela.

Spor oko eksploatacije plina

Ministri vanjskih poslova EU-a saopćili su u ponedjeljak da Turska nije pomogla u rješenju spora oko eksploatacije resursa prirodnog plina u istočnom Mediteranu, ali su ostavili eventualnu odluku o kaznenim sankcijama za samit EU-a u četvrtak.

Dvadesetsedam ministara, koji su dobili zadatak da procijene teren za uvođenje ekonomskih sankcija Ankari, nisu išli dalje od jednoglasnog zaključka da je Turska pojačala napetosti od oktobra, kada su čelnici EU-a uputili prijetnju uvođenjem kaznenih mjera u decembru.

“Nažalost, nismo uočili mnogo napretka ili poboljšanja od posljednjeg sastanka Evropskog vijeća”, izjavio je šef evropske diplomatije Josep Borrell novinarima, misleći na samit održan 1. i 2. oktobra, na kojem su čelnici EU-a dali vremena Ankari da pronađe diplomatsko rješenje.

Izvor: Agencije