Szijjarto: Evropa trguje s Rusijom iako je pod sankcijama

Szijjarto je izrazio zadovoljstvo što je Hrvatska postavila pitanje proširenja kao prioritet svog predsjedavanja EU-om (Reuters)

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u četvrtak je, prije neformalnog susreta evropskih šefova diplomatije, rekao kako ga raduje čuti da su zapadne države uspjele povećati trgovinu s Rusijom u vrijeme sankcija. 

“Veoma sam uzbuđen u vezi s raspravom o saradnji Evropske unije i Rusije”, rekao je Szijjarto prije susreta u dvorcu Lužnica kraj Zaprešića, prenijela je Hina.

“Vidjet ćemo šta će reći one države koje su znatno povećale trgovinu s Rusijom pod režimom sankcija”, rekao je šef mađarske diplomatije, dodavši kako se nada da će zapadne države otkriti kako uspijevaju pokrenuti velike poslove s Rusijom pod takvim sistemom.

EU je 2014. postepeno počeo uvoditi sankcije protiv Rusije zbog nezakonite aneksije ukrajinskog poluotoka Krima i destabilizacije Ukrajine.

‘Kritizirali Mađarsku 2015, sada potiču Grčku’

Szijjarto, ministar koji se smatra desnom rukom konzervativnog mađarskog premijera Viktora Orbana, jednog od najvećih protivnika evropske migrantske politike, rekao je i da se raduje raspravi o situaciji u Turskoj.

U petak se u Zagrebu održava formalni susret evropskih ministara vanjskih poslova, na kojem bi se trebalo razgovarati i o migrantskoj krizi koja traje na tursko-grčkoj granici. 

“Bit će zanimljivo vidjeti kako one države koje su kritizirale Mađarsku 2015, kad smo učinili sve što možemo da zaštitimo granice, sada potiču Grčku da čini to isto. Bit će zabavno to slušati”, rekao je Szijjarto.

U izjavi novinarima poručio je i da “ne zna zašto ne bi” bilo otvoreno još pet poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u Evropskoj uniji, te je izrazio zadovoljstvo što je Hrvatska postavila pitanje proširenja kao prioritet svog predsjedavanja. 

Izvor: Agencije