Oglasi

Svjetska banka odobrila Srbiji kredit od 100 miliona dolara

Svjetska banka pomoći će i da Srbija nabavi dodatnu zaštitnu opremu, poveže laboratorije i poboljša dijagnostiku, bolničke jedinice za intenzivnu njegu i izolacijske jedinice.
Korona virusDržave koje detaljno prate kontakte zaraženih nisu otkrile da kod asimptomatskih slučajeva dolazi do nastavke transmisijeEPA - Ilustracija

Svjetska banka saopćila je da je Srbiji danas odobrila 100 miliona dolara kredita za suzbijanje pandemije korona virusa, javlja Beta.

Kreditom će biti finansirano "do 12 stanica za brzo testiranje putnika koji ulaze u Srbiju" – po jedna na beogradskom i niškom aerodromu, te još "do deset" na drugim graničnim prelazima.

Uz to, kapacitet testiranja na korona virus u Srbiji bit će povećan sa 7.000 na više od 9.000 testova dnevno tako što će novcem Svjetske banke biti izgrađene dvije regionalne laboratorije u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu i Kliničkom centru u Kragujevcu.

Nabavka opreme

One će dnevno moći obraditi po 1.000 uzoraka, odnosno po 130 testova dnevno na 100.000 stanovnika.

Svjetska banka pomoći će i da Srbija nabavi dodatnu zaštitnu opremu, da laboratorije koje testiraju budu povezane jednim elektronskim sistemom i da se "ojačaju" dijagnostika, bolničke jedinice za intenzivnu njegu i izolacijske jedinice.

"Srbija je uspjela ispraviti krivulju pandemije u prvom naletu bolesti, ali to ne znači da se treba opustiti nego mora raditi na poboljšanju spremnosti za sljedeće nalete", rekao je Stephen Ndegwa, šef ureda Svjetske banke u Srbiji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.