Svijet podijeljen u vezi s događanjima u Venecueli

Venecuela
Glasnogovornik Ujedinjenih naroda Stephane Dujarric kaže kako je bilo kakav gubitak života za žaljenje (EPA)

Međunarodna zajednica u četvrtak je zauzela očekivane stavove nakon što su Sjedinjene Američke Države, a potom i druge zemlje priznale čelnika opozicije u Venecueli, koji se proglasio privremenim predsjednikom, prenose agencije.

Dok je u neredima tokom antivladinih protesta, prema podacima nevladine posmatračke grupe, poginulo 12 osoba, većina zapadnih sila stala je iza stotina hiljada demonstranata koji podržavaju opoziciju i Juana Guaidoa, čelnika Nacionalne skupštine Venezuele, koji se proglasio privremenim predsjednikom.

No, njemu se protive glasovi od Moskve do Pekinga, koji i dalje podržavaju predsjednika Nicolasa Madura.

Guaido, 35-godišnji inženjer, koji je školovan i u SAD-u, za predsjednika Nacionalne skupštine izabran je početkom januara.

Erdogan: Moj brat Maduro

Riječ je o tijelu u kojem je opozicija 2015. uvjerljivo preuzela većinu, nakon čega je Vrhovni sud Venecuele 2017. ukinuo njene ovlasti, a Maduro formirao novu Skupštinu.

Iza Guaidoa, osim SAD-a i Kanade, stali su i Argentina, Brazil, Čile, Kolumbija, Kostarika, Gvatemala, Honduras, Paragvaj, Peru, Ekvador i druge države.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pohvalio je hrabrost stanovnika Venecuele, koji se bore za slobodu, a Madurovu pobjedu na izborima prošle godine prozvao je nelegalnom, prenosi Reuters.

Glasnogovornica britanske premijerke Therese May također je rekla da to glasanje nije bilo pravedno ni slobodno, pa je izrazila podršku Guaidou.

No, mnogo zemalja podržalo je Madura, a među njima su Turska, Rusija, Kina i Iran.

“Mi smo s tobom. Moj brat Maduro. Ostani jak, na tvojoj smo strani”, poručio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u telefonskom razgovoru s venecuelanskim čelnikom.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu poručio je da je “čudno što se Guaido proglasio predsjednikom iako Venecuela u Maduru već ima izabranog predsjednika”.

U opciji i vojna intervencija

Komentirajući američke reakcije na stanje u Venecueli, Moskva je objavila da je spominjanje “vojne interevencije u Venecueli” veoma opasno.

“Pokušaj svrgavanja vlasti u Venecueli tretiramo kao narušavanje temelja međunarodnog prava. Maduro je legitimni šef države”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, dok je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova kritizirala zemlje koje su izrazile podršku Guaidou.

Podršku Maduru izrazila je Kina, koja, kako se navodi, “uvijek poštuje princip nemiješanja u unutrašnje poslove ostalih zemalja te se protivi vanjskoj intervenciji u Venecueli”.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres apelirao je na dvije strane da se posvete dijalogu “kako ne bi došlo do konflikta, koji bi bio katastrofalan za narod Venecuele i regiju”.

Evropska komisija pozvala je na nove izbore, ali nije htjela direktno priznati Guaidoa kao predsjednika.

Prema Agenciji za izbjeglice UN-a, proteklih godina iz Venecuele ije zbjeglo više od tri miliona od ukupno 32 miliona ljudi, a većina ih je stigla u susjedne države, naročito u Kolumbiju.

Ministar vanjskih poslova Kolumbije u oktobru je upozorio da bi njegova država do 2021. mogla primiti više četiri miliona izbjeglica ako se situacija u istočnom susjedstvu ne popravi.

Inflacija veća od milion posto

Venecuela, država koja, po podacima OPEC-a, ima najveće rezerve nafte na svijetu, trenutno ima inflaciju veću od milion posto, a građanima su nedostupne osnovne potrepštine, poput hrane i lijekova, objavio je UN.

Maduro tvrdi da je njegova država žrtva “ekonomskog rata” opozicijskih čelnika, kojima pomaže Washington.

SAD je proteklih godina protiv njegove vlade više puta uveo sankcije.

Maduro je drugi mandat osvojio na izborima 2018, koje je opozicija bojkotirala.

Izvor: Agencije