Svijeće i molitva za žrtve u Vukovaru

Komemorativnim programom, u Vukovaru će se u srijedu obilježiti 24. godišnjica stradanja toga grada (Getty Images)

U spomen na branitelje i civile poginule u odbrani Vukovara 1991. godine, u dvorištu vukovarske Opće županijske bolnice i bolnice hrvatskih veterana u utorak navečer zapaljene su svijeće, a molitvu su predvodili mladi vjernici župe sv. Filipa i Jakova iz Vukovara.

Paljenju svijeća i molitvi uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 24. godišnjice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu bili su prisutni mnogobrojni Vukovarci, među kojima i gradonačelnik Ivan Penava te predsjednik Gradskog vijeća Igor Gavrić.

Vukovarska bolnica radila je cijelo vrijeme agresije na Vukovar, uprkos artiljerijskim napadima kojima je svakodnevno bila izložena.

Nakon sloma odbrane grada, mnogi su se civili sklonili u bolnicu iz koje su pripadnici bivše Jugoslavenske narodne armije, kada su ušli u Vukovar, odveli najmanje 261 osobu, od kojih je 200 ubijeno na Ovčari, a za ostalima se još traga.

U gradovima odata počast

Nakon prigodnog programa, u zrak je pušteno 24 svijeća – lampiona.

U znak sjećanja na odbranu Vukovara, u utorak navečer u mnogim hrvatskim gradovima zapaljene su svijeće, a u Splitu je zapaljeno oko 1.000 svijeća, čime je odana počast svim žrtvama Vukovara.

Duž cijele Vukovarske ulice u Rijeci građani su postavili upaljene lampione i svijeće.

Postavljanje lampiona je organizirala riječka podružnica Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, a građani su palili i postavljali svijeće samoinicijativno, na zidovima i pločniku uzduž ulice.

Najviše lampiona postavljeno je uz mural s natpisom “Vukovar”.

U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, u osječkom Parku kralja Držislava položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Sveta misa

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara Varaždin i Varaždinska županija tradicionalno obilježavaju paljenjem svijeća u obliku vukovarskog vodotornja s imenom grada heroja ispred Gradske vijećnice na Trgu kralja Tomislava.

Komemorativnim programom, u Vukovaru će se u srijedu obilježiti 24. godišnjica stradanja toga grada u Domovinskom ratu.

Nakon okupljanja u dvorištu bolnice, učesnici obilježavanja uputit će se u Koloni sjećanja do Memorijalnoga groblja žrtava Domovinskog rata, na kojem će državna i ostale delegacije zapaliti svijeće i položiti vijence.

Svetu misu na groblju će predvoditi zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije.

Izvor: Agencije