Švicarska će SAD-u izručiti zvaničnika FIFA-e

Rafael Esquivel je optužen da je primio na milione dolara mita za prodaju marketinških prava turnira Copa America (EPA)

Ministarstvo pravosuđa Švicarske odobrilo je zahtjev američkih vlasti za izručenje nogometnog zvaničnika Venecuele Rafaela Esquivela, uhapšenog u maju pod optužbom za korupciju.

“Esquivel je optužen da je primio na milione dolara mita za prodaju marketinških prava turnira Copa America 2007., 2015., 2016., 2019. i 2023. godine”, kaže se u saopćenju švicarskog Ministarstva.

Esquivel se ima pravo žaliti na odluku o ekstradiciji u roku od 30 dana, prenosi Tanjug.

Bivši predsjednik Nogometne federacije Venecuele bio je među sedmoricom visokih zvaničnika Svjetske nogometne federacije koji su uhapšeni 27. maja u Cirihu, par dana uoči izbora za predsjednika FIFA-e.

Moguća kazna od 20 godina

Esquivel je treća osoba čije su izručenje u Sjedinjene Američke Države odobrili Švicarci.

Esquivel se suočava sa 20 godina zatvora u slučaju da bude osuđen za reketiranje.

Američka glavna tužiteljica Loretta Lynch izjavila je nedavno kako je njen ured proširio istragu vezanu za korupciju u FIFA-i i kako očekuje nove optužnice.

Švicarski glavni tužilac Michael Lauber je objavio kako su pretraženi svi alpski posjedi i stanovi osoba koje su imali veze s istragom.

Sedam visokih zvaničnika svjetske kuće nogometa uhapšeno je krajem maja u Cirihu, neposredno pred početak FIFA-inog kongresa.

Uhapšeni su zbog optužbi za korupciju, reketarenje i pranje novca u vrijednosti od više milijardi dolara u protekle 24 godine.

“Na osnovu saradnje sa švicarskim vlastima i prikupljenih novih dokaza, očekujemo podizanje dodatnih optužnica”, izjavila je Lynch.

Američki pravosudni organi podigli su u maju optužnicu protiv 14 nogometnih zvaničnika, od kojih su sedmorica tada uhapšena, a trenutno njih šestorica u švicarskom zatvoru čekaju ekstradiciju u SAD.

Pod istragom 121 račun

Lynch nije željela precizirati da li će istraga obuhvatiti i aktuelnog predsjednika FIFA-e Seppa Blattera.

Prema Lauberovim riječima, istraga švicarskih vlasti vezana za otkrivanje korupcije prilikom dodjele domaćinstva svjetskih prvenstava u Rusiji 2018. i Kataru 2022. godine još nije stigla ni do polovine.

Rekao je da su, također, pretresane kuće u zapadnoj Švicarskoj i da su tom prilikom neki dokazi zaplijenjeni.

On je naveo da je istragom švicarske finansijske policije obuhvaćen 121 bankovni račun.

Izvor: Agencije