Oglasi

Švedska savjetuje građane što činiti u slučaju rata

U brošuri "Ako dođe do krize ili rata", koja će biti podijeljena svim domaćinstvima, daju se savjeti o tome kako nabaviti čistu vodu, prepoznati propagandu i pronaći zaštitu od bombi.
Stockholm: Švedska ni sa kim nije ratovala više od 200 godina.EPA

Švedska će naredne nedelje podeliti svojim građanima uputstva o tome kako da postupaju u slučaju da izbije rat.

U brošuri "Ako dođe do krize ili rata", na 20 strana, daju se saveti o tome kako nabaviti čistu vodu, prepoznati propagandu i pronaći zaštitu od bombi, navodi Reuters i ističe da je to prva kampanja podizanja svesti u javnosti te vrste od vremena Hladnog rata.

Šveđanima se poručuje da je njihova dužnost da reaguju, ukoliko je njihova zemlja u opasnosti.

Izdavač brošure Švedska agencija za civilne nepogode nije navela odakle bi moglo da dođe do napada, ali britanska agencija ukazuje da su Švedska i druge zemlje u regionu u pripravnosti od kada je Rusija pripojila Krim 2014. godine.

Više od 200 godina bez rata

Te zemlje, dodaje agencija, optužuju Rusiju da je u više navrata prekršila njihov vazdušni prostor.

Moskva te tvrdnje odbacuje ili na njih ni ne odgovara.

U brošuri, koja će biti podeljena u svih 4,8 miliona domaćinstava u Švedskoj, upozorava se da bi zalihe hrane, medicine i benzina mogle da nestanu tokom krize.

Švedska ni sa kim nije ratovala više od 200 godina, od rata sa Norveškom 1814. godine, a tokom oba svetska rata bila je neutralna.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.