Švedska povećava vojni budžet zbog akcija Rusije

Švedska smanjila je vojne kapacitete nakon hladnog rata (EPA)

Švedska će u narednih pet godina povećati vojni budžet za 40 posto, zbog, kako je rekao ministar odbrane Peter Hultqvist, “pogoršanja bezbjednosne situacije u regionu nakon akcija Rusije”, prenosi Tanjug.

On je, obrazlažući prijedlog zakona o odbrani, rekao da se ne može isljučiti oružani napad na Švedsku.

U Vladinom prijedlogu zakona se navodi da, ako do napada dođe, on može da počne napadima na važne civilne i vojne mete, sabotažama i “likvidacijama ključnih osoba”.

Povećanje izdataka za odbranu

“Cjelokupna teritorija će biti pogođena intenzivnim borbenim dejstvima sa ogromnim posljedicama lokalno i regionalno”, navodi se u dokumentu, prenosi AP.

Švedska manjinska vlada koju čine socijaldemokrate i zeleni ističe da ima podršku dvije manje opozicione grupe – Partije centra i liberala.

Zakon o odbrani uključuje povećanje troškova za vojsku od 3,1 milijardu dolara, što je 40 odsto više od prethodnog budžeta.

Protest upućen Moskvi

Švedska je prošlog mjeseca uputila protest Moskvi nakon što su dva ratna broda uplovila u njene teritorijalne vode bez dozvole, navodi Reuters.

Ta zemlja se više puta žalila zbog toga što su ruski vojni avioni letjeli preblizu švedskim i narušili vazdušni prostor te zemlje.

Švedska, koja nije članica NATO-a, ali blisko sarađuje s tim savezom, smanjila je vojne kapacitete nakon hladnog rata, radi uštede.

Izvor: Agencije