Oglasi

Švedska i Grčka pred evropskim sudom

Dvije zemlje neprestano krše zakon evropskog bloka za zaštitu životne sredine.
Grčka nije provela postojeće regulative o nelegalnim deponijamaEPA - Arhiva

Evropska unija (EU) je u petak saopćila da će pokrenuti sudski postupak protiv Švedske i Grčke zbog neprestanog kršenja zakona evropskog bloka za zaštitu životne sredine.

Švedska se suočava s dnevnim finansijskim kaznama zbog nesposobnosti da uvede licence za velike industrijske lokacije, dok više od 20 slučajeva čeka na primjenu odluka Evropskog suda pravde.

Nelegalne deponije

Grčka će se suočiti s postupkom zbog neprovođenja postojećih regulativa za nelegalne deponije.

Evropska komisija WEK) je upozorila da se obje zemlje, ukoliko ne budu uskoro reagirale, suočavaju s dnevnim kaznama.

Za zakone EU-a potrebni su višegodišnji pregovori o promjeni prekograničnih regulativa, još duže vrijeme neophodno je za provođenje tih mjera i često je neophodna prijetnja sudom i druge kazne prije njihovog usklađivanja.

U slučaju Švedske prijetnja EK-a datira iz 2007. godine, dok je za Grčku sud donio odluku 2005. godine.

EK je u petak objavila da se Velika Britanija suočava sa sudskim postupkom zbog višegodišnjeg spora oko poreza na dodatnu vrijednost na energiju.

Austrija, Finska i Poljska suočavaju se s procesom zbog nepoštovanja ograničenja radnog vremena za radnike u privatnim saobraćajnim preduzećima.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.