Oglasi

Švedska dozvolila izgradnju Sjevernog toka 2

Ovaj plinovod je u Njemačkoj i Finskoj već dobio sve potrebne dozvole za izgradnju i funkcioniranje.
Isporuke prirodnog plina trebale bi početi krajem 2019. godineEPA

Vlada Švedske je u četvrtak dala dozvolu za izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2 u švedskoj ekonomskoj zoni Baltičkog mora, izjavio je ministar za poduzetništvo i inovacije Mikael Damberg, javljaju agencije.

"Vlada je dala dozvolu za polaganje cijevi za plinovod Sjeverni tok 2 u švedskoj ekonomskoj zoni u Baltičkom moru", kazao je on, prenosi agencija Tass.

Damberg je, međutim, naglasio kako švedska Vlada ima negativan stav prema cjelokupnom projektu, jer postoji rizik od sukobljavanja s ciljevima Evropske energetske unije.

Čeka se dozvola Danske

Sjeverni tok 2 je u Njemačkoj i Finskoj već dobio sve potrebne dozvole za izgradnju i funkcioniranje plinovoda, a u planu su procedure za dobivanje dozvola u Danskoj.

Isporuke prirodnog plina putem tog plinovoda trebale bi početi krajem 2019. godine.

Sjeverni tok 2 je proširenje postojećeg plinovoda kroz Baltičko more, kojim se zaobilaze istočnoevropske zemlje koje učestvuju u tranzitu ruskog gasa ka drugim zemljama Evrope.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.