Sve veći procenat nevakcinisane djece u Srbiji

Svake godine od pet do 10 posto djece u Srbiji ne primi obavezna cjepiva protiv zaraznih bolesti, a prema podacima Instituta za javno zdravlje pedijatri se sve češće susreću sa odbijanjem roditelja da vakcinišu djecu, izvijestila je reporterka Al Jazeere Natalija Lučić.

Nakon pojave autoimune bolesti kod jednogodišnjeg djeteta, koje je bilo nemoguće izliječiti, Ivan i supruga su odlučili prestati sa vakcinacijom djece. Iako nije dokazano da je vakcina bila uzrok bolesti, oni kažu da se ta njihova odluka pokazala kao djelotvorna.

,,Nisu nam rekli ništa, već smo mi ispitivali ono što je bilo u našem domenu – da li je hrana, da li voda… Onda smo malo kopali po porodičnoj istoriji i niko nije imao slične simptome u takvom intenzitetu”, priča Ivan.

Nakon što su se informirali na više strana, donijeli su odluku.

,,Ono što je bilo presudno kada smo došli do podatka da, recimo, zajednica Amiša u Americi koji se ne vakcinišu, nemaju nikakve autoimune bolesti. I prosto smo hteli da probamo. I u roku od dve godine dete nije imalo nikakve autoimune bolesti.”

Upozorenje epidemiologa

Ljekari, sa druge strane, upozoravaju da bi se nevakcinacijom mogle vratiti neke davno iskorijenjene bolesti.

,,Mi smo zemlja u kojoj je iskorenjena dečja paraliza. Ukoliko nema vakcinisanja protiv dečje paralize, onda postoji i potencijalna mogućnost da se ,importuje’ neki slučaj. Imamo importovanja ljudi iz celog sveta i nije nemoguće da se to pojavi ukoliko ljudi, a naročito deca, nisu zaštićeni”, kaže epidemiolog dr. Predrag Kon.

Također, postoji opasnost od pada takozvanog kolektivnog imuniteta.

Epidemiolozi upozoravaju da je procenat vakcinisanih pao ispod 95 posto. S povećanjem broja nevakcinisanih osoba veća je mogućnost da se eventualna zaraza prenese i na vakcinisane, pa tako dođe i do epidemije.

Doktor Kon također naglašava da je naučno potpuno neutemeljeno dovoditi u vezu vakcinaciju sa pojavom bilo kakve bolesti, kao što je vakcina MMR dovođena u vezu sa pojavom autizma.

U udruženju“Roditelj“, apeluju na roditelje da se o vakcinama adekvatno raspitaju kod stručnjaka.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera