Svađa Dodika i Izetbegovića: Ko koči BiH

Bakir Izetbegović se osvrnuo i na izvještaj visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka u Vijeću sigurnosti UN-a (Reuters)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović rekao je da predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik koči evropski put Bosne i Hercegovine, što je oštro osudio Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNDS), navodeći da je “kočnica bošnjačka politika Izetbegovića”, dok je Dodik odgovorio da je lider SDA “najveća opasnost po stabilnost u BiH i regionu”.

Osvrćući se na evropski put BiH i novi izvještaj Evropske komisije o napretku zemlje na putu integracija u EU i NATO, Izetbegović je prokomentarisao “kočnice” koje u kontinuitetu usporavaju put BiH ka Evropskoj uniji.

Osvrnuo se i na izvještaj visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka u Vijeću sigurnosti UN-a, koji je također istakao da Republika Srpska, na čelu s Miloradom Dodikom, u velikoj mjeri usporava napredak BiH.

“Kada vidimo sve izvještaje o BiH, jasno je ko koči napredak zemlje. Miloradu Dodiku bolje je da promijeni svoje ponašanje, da on ne bi bio promijenjen”, poručio je Izetbegović.

Dodik: Izetbegović je najveća opasnost za stabilnost

Dodik je ocijenio da je Izetbegović najveća opasnost po stabilnost u BiH i regiji, jer na sve načine pokušava da “ostvari san svoga oca da od BiH stvori islamsku državu”.

“Zbog takve pogubne islamističke politike BiH sa Bakirom Izetbegovićem nema nikakvu budućnost”, istakao je Dodik u izjavi Srni.

“Ni meni ni Republici Srpskoj neće niko prijetiti, niti dovoditi u red, pogotovu ne ekstremisti poput Bakira Izetbegovića. Vrijeme stranog intervencionizma pripada prošlosti”, dodao je.
On je rekao da je Izetbegović “svoj ekstremizam dokazao i proteklih dana svojim, sa ostalim članovima Predsjedništva BiH neusaglašenim nastupom u Briselu”, gdje je susrete sa zvaničnicima EU i NATO-a ponovo iskoristio za “grubu političku manipulaciju na štetu srpskog naroda i Republike Srpske”.

“Njegov istup u Briselu je samo dokaz da on u stvari govori u ime radikalnih muslimana koji su spremni za nove sukobe. Tvrdnje da je RS nastala na zločinima, da su se muslimani u BiH tokom rata samo branili, iako svi znaju da nas je sve u taj rat odveo upravo njegov otac sa svojim islamističkim idejama, te opravdavanje ‘puzajućeg’ stvaranja islamske države u BiH – samo pokazuju da Republika Srpska itekako ima razloga da svakim danom sve više jača sebe i svoje institucije”, rekao je Dodik Srni.

SNSD: Samo građani RS-a mogu smijeniti Dodika

Savez nezavisnih socijaldemokrata najoštrije osuđuje prijetnju koju je predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku uputio Bakir Izetbegović, navedeno je u saopćenju te stranke.

“SNSD podsjeća Bakira Izetbegovića da su oni koji jedini na svijetu imaju pravo i mogućnost da odlučuju o tome da li će Milorad Dodik biti promijenjen, a to su građani Republike Srpske, prije mjesec dana političkoj partiji koju on predvodi dali maksimalno povjerenje.”

“U potpunosti smo uvjereni da upravo odličan izborni rezultat Milorada Dodika i SNSD-a frustrira Bakira Izetbegovića, vjerovatno čak i više od očajnog izbornog rezultata SDA, ali bismo, kao rijedak pozitivan potez Bakira Izetbegovića, pozdravili njegovu odluku da javnost uskrati od prezentacije te sasvim razumljive frustracije”, stoji u saopćenju. 

Također, dodaje se da ova stranka podsjeća “umišljenog visokog predstavnika, Izetbegovića, da je vrijeme u kojem je po želji bošnjačkih političkih lidera smjenjivano demokratski izabrano rukovodstvo Republike Srpske odavno završeno i to prvenstveno i upravo zahvaljujući Miloradu Dodiku”.

Izvor: Agencije