Suspendirano izručenje Osmajeva Rusiji

Adam Osmajev s pripadnicima ukrajinskih sigurnosnih snaga (AFP)

Ukrajina je objavila da je suspendirala proceduru izručenja Rusiji jednog muškarca osumnjičenog da je planirao atentat na ruskog predsjednika Vladimira Putina nakon što je on podnio žalbu Evropskom sudu za ljudska prava.

“Ukrajina je suspendirala proceduru izručenja Adama Osmajeva”, rekao je glasnogovornik ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova Oleksandar Dikusarov, precizirajući da je Rus uložio žalbu Evropskom sudu za ljudska prava, koji ju je prihvatio.

Uz to, Osmajev, čije je izručenje sud u Odesi odobrio 14. augusta, zatražio je azil u Ukrajini, zbog čega po međunarodnom pravu njegovo izručenje nije moguće prije nego taj zahtjev bude razmotren, kazala je glasnogovornica predstavništva UNHCR-a u Ukrajini Oleksandra Makovska.

Osmajeva partnerica Amina Okueva rekla je kasnije da je Ukrajina taj zahtjev odbacila.

Politički azil

Ukrajinska služba za migracije je ocijenila da zahtjev ne može biti prihvaćen i tu je odluku u ponedjeljak potvrdio žalbeni sud, kazala je Okueva.

Nakon toga Osmajev je zatražio politički azil od Gruzije, dodala je ona.

Moskva je u februaru objavila da su ruske i ukrajinske tajne službe spriječile napad Čečena na Putina manje od sedam dana prije predsjedničkih izbora 4. marta, na kojima je pobijedio.

Navodna urota je otkrivena u Ukrajini.

Ruska televizija objavila je da su dvojica osumnjičenika koji su uhapšeni u Odesi, među kojima je Osmajev, povezani s vođom pobune na Kavkazu i “neprijateljem broj jedan” Kremlja Dokuom Umarovom.

Izvor: Agencije