Sukobili se policija i okupljeni građani u Nikšiću

Najmanje 100 građana okupilo se večeras ispred Hrama svetog Vasilija u Nikšiću u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u parlamentu, prenosi crnogorski portal Vijesti, dok su istovremeno u Beogradu održane demonstracije ispred ambasade Crne Gore zbog usvajanja pomenutog zakona, javlja Tanjug.

Ubrzo nakon okupljanja građana u Nikšiću došlo je do sukoba građana i policije, koja je upotrijebila pendreke.

Komandir policije u Nikšiću, Darko Mađarić upozorio je građane da okupljanje nije najavljeno u skladu sa zakonom.

Okupljeni skandiraju “Ne damo svetinje”.

Građani su na trotoaru, dok je policija ispred njih s opremom za razbijanje demonstracija.

Zbog prisustva velikog broja pripadnika policije, građani su blokirali jednu od ulica kod marketa “Voli”.

Policija ih je opomenula da ne smiju blokirati ulicu, te su odlučili ići od jednog do drugog kraja pješačkog prijelaza, javlja Tanjug. Potom ih je policija povremeno zaustavljala kako bi vozila prošla.

Protest je završen bez ozbiljnijih incidenata.

Detalj sa demonstracija u Beogradu ispred ambasade Crne Gore

Demonstracije u Beogradu

Ispred Ambasade Crne Gore u Beogradu održan je protest povodom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori, kojim se, kako je rečeno na protestu, “otimaju srpske svetinje” u toj zemlji, prenosi Tanjug.

Pojedini demonstrantu su gađali ambasadu jajima i uzvikivali “Milove ustaše, napolje iz Srbije” i “Ne damo vam svetinje”.

U jednom momentu, iz mase demonstaranata, izašla je grupa s maskama i ispalila vatromet iznad ambasade, dok je druga grupa učesnika protesta uzvikivala “Izlazite napolje”.

Protest su organizovali studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a podršku su im pružili i studenti iz Banje Luke.

Studenti su poručili da traže od vlasti da inicira sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a povodom usvajanja tog zakona, da se 40 ambasadora iz svijeta koji dijele predstavništvo sa Srbijom povuče i da se ambasador Crne Gore u Srbiji Tarzan Milošević proglasi personom non grata.

Ispred Ambasade u centru Beograda vijorile su se srpske zastave, pjevale patriotske narodne pjesme, a građani su nosili i ikone.

Studenti su osudili to što su sveštenici i vjernici, koji su, kako navode, branili svoju imovinu, sinoć pretučeni u Crnoj Gori.

Protest je završen kod Hrama Svetog Save.

Mandić, Knežević i Zogović lišeni slobode

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici prethodno je potvrdilo da je, po nalogu državnog tužioca, Uprava policije lišila slobode tri osobe: Andriju Mandića, Milana Kneževića i Miluna Zogovića, navodeći njihove inicijale.

“Tri lica su uz krivičnu prijavu privedena državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici radi saslušanja u svojstvu osumnjičenih”, navelo je Tužilaštvo.

Nakon saslušanja, navedeno je, državni tužilac donijet će odluku o daljnjem postupanju.

Situacija je u Podgorici normalizirana nakon cjelodnevne blokade crnogorske prijestonice u četvrtak zbog nenajavljenih protesta protivnika Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je rano jutros usvojen uz povišene tenzije, incidente i privođenja zastupnika opozicijskog Demokratskog fronta (DF), prenosi agencija Beta.

U glavnom gradu Crne Gore stanje je mirno.

Usvojen zakon

Zastupnici DF-a tokom rasprave o zakonu pozvali su na sukobe, a potom su, nakon što su zastupnici vladajuće većine odbili amandmane Mitropolije crnogorsko-primorske na zakon, izazvali teške incidente u Skupštini.

Oni su u skupštinskoj sali bacili pirotehničko sredstvo, lomili inventar, gađali bocama zastupnike vladajuće većine i opozicijskog SDP-a, te fizički nasrtali na njih.

Zbog toga su privedeni u policiju, a predsjednik Skupštine Ivan Brajović izrekao im je mjeru zabrane prisustva sjednici u sljedećih 15 dana.

Nakon hapšenja zastupnici vladajuće većine i SDP-a usvojili su zakon.

Izvor: Al Jazeera i agencije