Oglasi

Sukob u EU-u u vezi sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom

Ministri 28 zemalja članica Evropske unije sastat će se u utorak kako bi razmotrili početak pregovora o članstvu dvije balkanske države.
EU, ZastaveKipar je zaprijetio da će uložiti veto na svaki dogovor o proširenjuEPA - Arhiva

Zemlje članice Evropske unije sukobile su se u vezi s početkom pregovora za ulazak u Uniju s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Prema najnovijem zajedničkom izvještaju u koji je Reuters imao uvid, odluka o te dvije države mogla bi biti odgođena do oktobra, dokad će i njemački parlament to razmotriti.

Tokom sastanka Kipar je zaprijetio da će uložiti veto na svaki dogovor o proširenju ako EU ne pooštri svoj stav prema tome što Turska istražuje prirodni plin u istočnom Sredozemlju, piše britanska agencija.

Ministri 28 zemalja članica sastat će se i u utorak kako bi razmotrili početak formalnih pregovora o članstvu dvije balkanske države.

Kipar prijeti blokadom

"Bilo je velikog neslaganja među predstavnicima zemalja članica i nije sigurno da će svi ministri moći dogovoriti", rekao je diplomat iz EU-a.

Kipar je zaprijetio da će blokirati cijeli tekst, koji se odnosi i na buduću perspektivu svih zemalja koje teže da se pridruže Uniji, a među kojima su i balkanske zemlje Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, ako se ne riješi problem s Turskom.

Prema riječima diplomata, Nikozija zahtijeva zajednički stav EU-a prema istraživanju prirodnog plina u istočnom Sredozemlju od Turske, što, prema riječima kiparskih Grka, narušava ekskluzivnu ekonomsku zonu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.