Sukob iračke policije i demonstranata, poginule dvije osobe

Na sjeveru Iraka stotine demonstranata palilo je gume i blokiralo glavne ulice u nekoliko gradova (EPA)

Najmanje dvoje Iračana smrtno je stradalo, a više od 60 je povrijeđeno u sukobima iračkih sigurnosnih snaga i demonstranata u glavnom gradu Bagdadu, izjavio je sigurnosni zvaničnik.

Antivladini protesti u Iraku počeli su 1. oktobra prošle godine, prenosi Anadolija.

Dvije osobe su poginule u ponedjeljak dok su sigurnosne snage pokušavale rastjerati demonstrante u blizini autoputa Muhammad al-Qasim, u centralnom dijelu Bagdada.

Ranije su sigurnosne snage blokirale demonstrante da napreduju prema autoputu Muhammad al-Qasim, kako bi spriječili zatvaranje ovog važnog puta koji povezuje Bagdad i južne provincije.

‘Zašto ubijaju svoju braću?’

Na bagdadskom trgu Tayaran tokom noći demonstranti su bacali “Molotovljeve koktele” i kamenice na policajce, koji su odgovorili ispaljivanjem suzavca i bombi za ošamućivanje, saopćili su Reutersovi svjedoci, prenosi Fena.

Na sjeveru Iraka stotine demonstranata palilo je gume i blokiralo glavne ulice u nekoliko gradova, među kojima su Nassiriya, Kerbala i Amara.

Oni tvrde da premijer Adel Abdul Mahdi nije ispunio svoja obećanja, među kojima je i imenovanje nove vlade prihvatljive svim Iračanima.

“Oni [snage sigurnosti] bi trebali prestati pucati i dijeliti nas. Obje strane su Iračani i zašto oni ubijaju svoju braću?”, izjavila je žena koja je demonstrirala u Bagdadu i odbila se predstaviti.

Više od 500 poginulih

Bagdadska policija saopćila je da je uspješno deblokirala sve ceste koje su bile zatvorene “nasilnim okupljanjima”.

Antivladini protesti u Iraku održavani su u prvoj sedmici oktobra, a novi val protesta počeo je 25. oktobra prošle godine.

Prema zvaničnim podacima, više od 500 ljudi je poginulo, a oko 17.000 povrijeđeno tokom protesta.

Visoka stopa nezaposlenosti, korupcija i sve teža sigurnosna i ekonomska situacija su povod za proteste građana.

Prema podacima Svjetske banke, Irak je 12. najkorumpiranija zemlja na svijetu, a stopa nezaposlenosti mladih iznosi 25 posto.

Izvor: Agencije