Sudije odbacile optužbe protiv Johnsona zbog laganja o Brexitu

Boris Johnson
Sud u Westminsteru ranije je odlučio da Johnson mora odgovoriti na navode da je počinio tri prekršaja (EPA)

Suci Visokog suda u Londonu odbacili su u petak namjeru da sude Borisu Johnsonu, po procjenama glavnom kandidatu za nasljednika odlazeće premijerke Therese May, zato što je, navodno, lagao o Brexitu.

Sudac je prošlog mjeseca rekao da se Johnson mora pojaviti pred sudom zato što je iznio laž kad je u vrijeme referenduma 2016. tvrdio da će Velika Britanija biti bogatija za 350 milijuna funti (približno 400 milijuna eura) tjedno kad izađe iz Europske unije, prenosi Tanjug od agencije Reuters.

Sud u Westminsteru, naime, odlučio je da Johnson, bivši ministar vanjskih poslova Velike Britanije, mora odgovoriti na navode da je počinio tri prekršaja za nepropisno ponašanje u javnoj službi.

To se odnosi na tvrdnje koje je Johnson, inače zagovornik Brexita, iznio uoči i poslije referenduma o izlasku Velike Britanije iz Europske unije 2016.

Na referendumu je 52 posto Britanaca podržalo izlazak, dok ih je 48 posto glasalo za ostanak u Europskoj uniji.

Preinačena ranija odluka

“Tijekom oba navedena razdoblja okrivljenik je neprestano lagao i obmanjivao britansku javnost u vezi s troškovima britanskog članstva u Europskoj uniji, izričito navodeći, odobravajući ili zaključujući da je ta cijena 350 milijuna funti (približno 400 milijuna eura) sedmično”, rečeno je u slučaju protiv Johnsona, kako su prenijele agencije.

U pisanoj presudi sutkinja Margot Coleman navela je da te tvrdnje nisu dokazane, ali da bi se Johnson trebao suočiti sa suđenjem.

“To znači da je optuženik dužan doći na sud na preliminarno saslušanje, dok bi slučaj potom trebao biti proslijeđen Kraljevskom sudu na procesuiranje”, rekla je ona.

Suci su, međutim, na saslušanju u petak preinačili tu odluku.

Izvor: Agencije