Sudija: Putin vjerovatno odobrio trovanje Litvinjenka

Britanski sudija Robert Owen izjavio je u četvrtak, na kraju javne istrage o smrti bivšeg agenta KGB-a Aleksandra Litvinjenka, da je ruski predsjednik Vladimir Putin vjerovatno odobrio njegovo trovanje radioaktivnom supstancom u Londonu 2006. godine, prenose agencije.

“Operaciju FSB-a [Ruska sigurnosna služba] s ciljem ubistva Litvinjenka vjerovatno je odobrio predsjednik Putin”, rekao je Owen u Visokom sudu u Londonu, prenosi agencija AFP.

Prema rezultatima istrage u Velikoj Britaniji, postojalo je lično neprijateljstvo između Litvinjenka i Putina te su ruski predsjednik i članovi njegove administracije imali motiv da ubiju bivšeg ruskog špijuna, navodi Reuters.

Trovanje čajem

Udovica bivšeg ruskog špijuna Marina Litvinjenko izrazila je u četvrtak u Visokom sudu u Londonu zadovoljstvo zaključcima britanske istrage i pozvala tamošnju vladu da poduzme korake protiv ruskih agenata koji operiraju u Velikoj Britaniji i da uvedu sankcije protiv Rusije i Putina, prenose agencije.

Kremlj je uvijek negirao da je umiješan u taj slučaj.

Litvinjenko (43), otvoreni kritičar Putina, koji je pobjegao iz Rusije šest godina prije nego što je ubijen, preminuo je nakon što je u londonskom hotelu popio zeleni čaj u kojem se nalazio rijetki radioaktivni izotop polonij 210.

Otrovali su ga bivši član osiguranja KGB-a, koji je u međuvremenu postao zastupnik, Andrej Lugovoj i njegov kolega Dmitrij Kovtun, navodi se u izvještaju britanskog sudije Owena.

I Lugovoj i Kovtun poriču bilo kakvu umiješanost u ubistvo Litvinjenka.

Lugovoj je u četvrtak izjavio da su optužbe protiv njega apsurdne.

“Rezultati istrage koji su danas objavljeni još jednom potvrđuju antiruski stav Londona, ograničeno gledanje na stvari i nespremnost Britanaca da utvrde istinski uzrok Litvinjenkove smrti”, rekao je za agenciju Interfaks.

Moskva: Politiziranje slučaja

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije ocijenilo je u četvrtak da je britanska istraga o smrti Litvinjenka pristrasna i ograničena te da London politizira taj slučaj kvareći atmosferu bilateralnih odnosa Velike Britanije i Rusije.

“Želimo istaći da stav Rusije o ovome ostaje nepromijenjen i dobro je poznat. Žalimo što je ovaj čisto krivični slučaj politiziran i kvari cjelokupnu atmosferu bilateralnih odnosa”, rekla je glasnogovornica Ministarstva Marija Zaharova, prenio je Tass.

Kako je dodala, očigledno je da je britanska odluka o prekidu istrage službenog istražitelja i pokretanju javne istrage o slučaju “Litvinjenko” politički motivirana.

Izvor: Agencije