Sudija odbacio nagodbu za žrtve Harveya Weinsteina

Harvey Weinstein uložio je žalbu na presudu iz februara, kojom je osuđen na 23 godine zatvora (EPA)

Okružni sud na Manhattanu u utorak je odbacio predloženu nagodbu od 18,9 miliona dolara u građanskoj parnici za žene koje tvrde da ih je holivudski producent Harvey Weinstein, prvostepeno osuđen na 23 godine zatvora, seksualno iskorištavao i maltretirao na radnom mjestu.

Iznos nagodbe je rezultat dvije građanske parnice – jedne, koju je 2018. godine podnio državni tužilac protiv Harveya Weinsteina, njegovog brata Boba i njihove filmske kompanije The Weinstein Company; i druge, koju je grupa žena podigla 2017. godine zbog seksualnog nasilja nekadašnjeg filmskog mogula, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Tu nagodbu je u utorak trebao odobriti sud, nakon čega bi bio formiran fond iz kojeg bi se isplatile žene koje su tužile Weinsteina zbog pretrpljenog seksualnog nasilja.

Sudija Alvin Hellerstein, međutim, smatra da je ta preliminarna nagodba nepoštena prema ženama koje je Weinstein silovao ili seksualno iskorištavao, a također je neprihvatljivim ocijenio plan koji u toj nagodbi predviđa i novac iz fonda koji bi Weinsteinu i upravi njegovog bivšeg studija omogućio plaćanje troškova odbrane.

Osuđen na 23 godine zatvora

Novac za ovaj fond trebala bi uplatiti osiguravajuća društva.

“Ideja da Harvey Weinstein dobije novac za odbranu prije onih koji ga tuže je suluda”, rekao je Hellerstein na ročištu.

Nagodba je naišla na osude žena, koje tvrde da bi se prema tom prijedlogu Weinsteinove žrtve obeštetile sa samo 10.000 do 20.000 dolara, dok bi 15,2 miliona dolara bilo namijenjeno za troškove odbrane.

Douglas Wigdor, advokat koji predstavlja šest žena koje ne prihvataju nagodbu, kazao je da je zadovoljan što je sudija “brzo odbacio takvu jednostranu nagodbu”.

Weinstein (68) je uložio žalbu na presudu iz februara, kojom je osuđen na 23 godine zatvora za krivična djela koja mu se stavljaju na teret – seksualni napad na svoju asistenticu producenta i silovanje glumice.

Na sudu u Los Angelesu su protiv njega podignute odvojene tužbe za silovanje i seksualno zlostavljanje.

Izvor: Agencije