Oglasi

Sudanski demonstranti S. Arabiji i UAE-u: 'Molimo vas, zadržite svoj novac'

Oni lobiraju i koriste novac kako bi pokušali kontrolisati Sudan, rekao je Al Jazeeri jedan do demonstranata.
Mnogi demonstranti kažu da sumnjaju da dvije zemlje pokušavaju uticati na tranziciono Vojno vijećeReuters

Sudanski demonstranti pozvali su Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate da „zadrže svoj novac“, dan nakon što su Rijad i Abu Dhabi afričkoj zemlji ponudili tri milijarde dolara pomoći.

Bogate zemlje Zaljeva u nedjelju su Sudanu iznijeli svoju ponudu, no, demonstranti koji protestuju ispred zapovjedništva vojske, koja je nakon državnog udara preuzela vlast u zemlji, počeli su skandirati: „Ne želimo saudijsku podršku“.

„Oni lobiraju i koriste novac kako bi pokušali kontrolisati Sudan. Imamo dovoljno resursa da se sami brinemo za sebe i svoje interese“, rekao je Al Jazeeri trgovac Adil Gasem Alseed, koji je dodao:

'Zašto su čekali do sada?'

„Možemo obnoviti svoju zemlju i bez njihove pomoći. Kažemo – hvala vam, ali molimo vas, zadržite soj novac“.

Ostali demonstranti istakli su da Sudanu treba dobro vodstvo, a ne inostrana pomoć.

„Imamo resurse. Sa dobrim vodstvom, možemo brinuti za svoju zemlju“, kaže Hanan Alsadiq, porijeklom iz Saudijske Arabije, te dodaje:

„Vrijeme u koje nude pomoć dovoljno govori o njihovim namjerama. Zašto su čekali dosad? Zašto nisu pozvali Omara al-Bashira (svrgnutog predsjednika) da zaustavi ubijanje našeg naroda? Njihov novac samo će nam stvoriti probleme.“

Sudanska vojska je ranije ovog mjeseca zbacila sa vlasti al-Bashira, nakon serije antivladinih protesta u kojima je ubijeno više desetina ljudi.

Dvije zemlje Zaljeva su u zajedničkom saopštenju objavile da će deponovati 500 miliona dolara u sudansku centralnu banku kako bi „olakšalli pritisak na sudansku funtu i stabilizirali kursnu listu“.

Sudanu treba pomoć

Kako stoji u saopštenju, ostatak novca bio bi dostavljen u obliku hrane, lijekova i naftnih derivata.

No, mnogi demonstranti kažu da sumnjaju da dvije zemlje na taj način pokušavaju utjecati na tranziciono Vojno vijeće, koje je preuzelo vlast u Sudanu.

Čelnik Vijeća Abdel Fattah al-Burhan bio je zapovjednik trupa kada je Khartoum odlučio poslati vojsku u Jemen, kako bi pomogli koaliciji Saudijske Arabije i UAE-a u ratu protiv pobunjenika Husi.

Ekonomisti tvrde da će Sudanu biti neophodna sva moguća pomoć koju može dobiti, kako popravio situaciju u državi.

„Sudan treba takvu pomoć, kao i pozajmice kojima bi izbalansirao trgovinski deficit. Još je rano suditi da li je ova pomoć ponuđena iz političkih razloga. Sudar treba taj novac i mora ga iskoristiti na pravi način“, kaže za Al Jazeeru Muhammad Aljak, profesor ekonomije na Univerzitetu u Khartoumu.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.