Sudan najavljuje poboljšanje odnosa s Izraelom

Benjamin Netanyahu je pozdravio najavu sudanske države i predsjedavajućeg Vijeća Suverenog Sudana (EPA)

Sudan pozdravlja moguće potpisivanje mirovnog sporazuma s Izraelom i ocjenjuje kako je odluka Ujedinjenih Arapskih Emirata da normalizira svoje odnose s Izraelom “hrabar i odlučan potez”.

Predstavnik sudanskog Ministarstva vanjskih poslova je potvrdio da, poslije UAE-a, i druge arapske države žele normalizaciju odnosa s Izraelom, prenosi Tanjug, pozivajući se na izraelski dnevnik Harretz.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je pozdravio najavu sudanske države i ocijenio kako je to hrabra odluka predsjedavajućeg Vijeća Suverenog Sudana Abdela Fattaha al-Burhana

‘Za bolju budućnost’

“Izrael, Sudan i cijela regija imat će koristi od mirovnog sporazuma UAE-a i Izraela. Zajedno ćemo graditi bolju budućnost za sve koji žive na ovim prostorima i učinit ćemo šta je u našoj moći da ovu viziju pretvorimo u realnost”, izjavio je on.

Netanyahu je izrazio nadu kako će i druge države Zaljeva, kao i muslimanske države u Africi, krenuti putem normalizacije odnosa s Izraelom, prenosi Reuters.

Ujedinjeni Arapski Emirati su prva Zaljevska država i treća arapska nacija koja će uspostaviti pune diplomatske odnose s Izraelom, nakon Egipta i Jordana.

Izvor: Agencije