Sud traži dokumente o isplatama Rudyju GIulianiju

Rudyju Giulianij u nalogu nije označen kao osumnjičeni za neki prekršaj (EPA)

Savezno tužilaštvo u New Yorku izdalo je sudski nalog u kojem traži zapise o isplatama Rudyju Giulianiju, advokatu američkog predsjednika Donalda Trumpa, u okviru istrage o nmogućem opozivu.

Giuliani u nalogu nije označen kao osumnjičeni za neki prekršaj, ali su među zločinima koji se istražuju pranje novca, online prevare, zloupotreba fondova za kampanju, iznošenje netačnih tvrdnji, ometanje pravde i kršenje Zakona o registraciji stranih agenata.

U sudskom nalogu u koji je Reuters imao uvid zahtjeva se i objelodanjivanje lobiranja u korist stranih interesa, prenosi Tanjug.

Traži se da budu dostavljeni svi dokumenti povezani s Giulianijem, advokatskim uredom “Giuliani Partners” i drugim osobama ili pravnim licima koji se odnose na njegovu konsultantsku firmu, uključujući prepisku.

Povezanost s ukrajinskim energetskim projektima

Nalogom se zahtjeva i dostavljanje dokumenata o svim ostvarenim ili potencijalnim isplatama ili sporazumima s Giulianijem.

Nalog je dat na uvid Reutersu pod uslovom da ne bude objavljeno ime primaoca.

Federalni sud u New Yorku istražuje povezanost Giulianija s ukrajinskim energetskim projektima, kao i o tome da li je on prekršio savezne zakone o lobiranju, što on negira.

Bloomberg je prošle sedmice izvijestio da federalni tužitelji na Manhattanu istražuju Giulianijevo finansijsko poslovanje, koje bi moglo uključivati potencijalno kršenje finansiranja kampanje i neprijavljivanje kao stranog agenta.

Izvor: Agencije