Sud suspendirao zabranu nošenja burkinija

Zabrane burkinija su izazvale žestoke debate u Francuskoj i u inostranstvu (Reuters)

Francuski najviši administrativni sud suspendirao je zabranu nošenja burkinija koja je izazvala kontroverze, kako u državi, tako i van granica.

Odluka suda je donesena nakon zahtjeva Lige za ljudska prava da se ukine zabrana nošenja ovog kupaćeg kostima u mediteranskom gradu Villeneuve-Loubet, pored Nice, jer krši građanske slobode. 

Sud je naveo u saopćenju da je zabrana burkinija u Villeneuve-Loubetu “ozbiljno, i očito ilegalno, kršenje fundamentalnih sloboda kretanja, slobode vjerovanja i individualne slobode”.

Gradonačelnik mjesta Sisco na Korzici izjavio je da neće ukinuti zabranu nošenja burkinija, bez obzira na odluku suda.

“Ovdje su tenzije vrlo, vrlo jake i je ne bih povukao odluku”, rekao je nakon saopćenja suda. 

Zabrane burkinija su izazvale žestoke debate u Francuskoj i u inostranstvu oko nošenja kostima za plivanje koji pokriva cijelo tijelo, ženskim pravima i sekularizmu.

Prvi grad koji je uveo zabranu nošenja plivačkog kostima, koji prekriva cijelo žensko tijelo, takozvanog burkinija, bio je Cannes.

Zabrana je uslijedila i u drugim gradovima. Gradonačelnik Cannesa objasnio je da je burkini kostim kojim se iskazuje nepoštivanje morala i vrijednosti sekularizma.

Svega 15-ak dana ranije, osoba koju su francuske vlasti opisale kao teroristu, na glavnom šetalištu u Nici kamionom je ubio više 80 ljudi.

Zabrana u Nici

U utorak je vijest dana bila da je francuska policija prisilila jednu ženu na plaži u Nici da skine maramu i tuniku, te da plati kaznu.

Borci za ljudska prava slučaj su iznijeli pred najvišim administrativnim sudom u Parizu, nakon što je lokalni sud odbacio slučaj.

Sud u Nici rekao je da je zabrana nošenja burkinija neophodna i odgovarajuća kako bi se očuvali javni red i mir.

Sud u Nici zabranu je pravdao i sljedećim argumentima.

„… neophodna i odgovarajuća.“

„…burkini uvredljiv za religijska i uvjerenja drugih korisnika plaže.“

„… smatra se prkosom ili provokacijom koja doprinosi pogoršanju napetosti u zajednici.“

Vjerski uvredljiv

Sud je rekao kako je burkini uvredljiv za religijska i uvjerenja drugih korisnika plaže, te da se smatra prkosom, ili provokacijom koja doprinosi pogoršanju napetosti u zajednici.

Zabrana je izazvala žučnu javnu debatu.

Predstavnici zajednice muslimana u Francuskoj na sastanku s ministrom unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve izrazili su zabrinutost.

Predsjednik Vijeća muslimana Francuske Anouar Kbibech kaže da je ponašanje lokalnih vlasti zabrinjavajuće.

„Ovaj potez uzburkao je emocije. Zabrinuti su ne samo muslimani u Francuskoj, nego i u drugim zemljama. Zatražili smo sastanak s ministrom prije svega kako bismo mu prenijeli svoju zabrinutost“, dodaje.

Na zabrinutost francuskih muslimana, ministar unutrašnjih poslova Francuske, Bernard Cazeneuve, odgovara da nema razloga za brigu.

„Sekularizam i moguće uvođenje ovih zabrana ne smiju voditi stigmatizaciji i antagonizmu među Francuzima“, dodaje.

Islamska odjeća u Francuskoj je već dugo predmet kontroverzi.

Presuda u slučaju burkinija poslužit će kao presedan brojnim gradovima i općinama ove sekularne države.

Izvor: Al Jazeera