Sud: Ljekari krivi za Klasnićev gubitak bubrega

Klasnić ima pravo i na materijalnu odštetu, ali visina još nije utvrđena (EPA)

Zemaljski sud u njemačkom gradu Bremenu donio je u petak nepravomoćnu presudu u korist bivšeg hrvatskog nogometnog reprezentativca Ivana Klasnića (37), koji je ljekare svog bivšeg kluba Werdera iz Bremena tužio zbog grubih ljekarskih grešaka koje su izazvale gubitak obaju bubrega.

“Klupski doktor Goetz Dimanski i doktorica Manju Guha počinili su grube ljekarske greške i odgovorni su za gubitak bubrega Ivana Klasnića i zdravstvene posljedice koje su proizišle iz ovog gubitka”, rekao je sudija Clemens Bolay.

Oba ljekara dužna su Klasniću platiti 100.000 eura odštete za pretrpljenu bol te snose sve ljekarske troškove.

Transplantirana dva bubrega

Klasnić, osim toga, ima pravo na materijalnu odštetu, ali visina još nije utvrđena.

Bolay je utvrdio kako je Klasnić samo u 2007. godini zbog nemogućnosti ispunjavanja svojih profesionalnih obaveza pretrpio materijalnu štetu u visini milion eura.

Osim toga, ljekari su odgovorni za svu “materijalnu i nematerijalnu” štetu koju je Klasnić pretrpio zbog gubitka obaju bubrega.

Sud je utvrdio kako doktori prilikom redovnih ljekarskih kontrola, kojima su podvrgnuti profesionalni nogometaši Werdera, nisu prepoznali nalaze koji su upućivali na nepravilnosti u funkcioniranju bubrega prije nego što je to otkriveno prilikom operacije slijepog crijeva 2005. godine.

Ta njihova greška dovela je do toga da je Klasnić izgubio oba organa.

Nogometašu su nakon toga, 2007. godine, transplantirana dva bubrega, čiji su donatori bili njegovi roditelji, ali sada treba novi bubreg zato što onaj koji mu je donirao otac ne funkcionira.

Dijaliza tri puta sedmično

Bivši profesionalni igrač od jeseni čeka na novi bubreg i u međuvremenu se tri puta sedmično podvrgava dijalizi.

Proces je trajao gotovo devet godina, a presuda je nepravomoćna, jer obje strane još imaju pravo na žalbu.

Klasnić je igrao u Werderu od 2001. do 2008. godine i s tim je klubom osvojio njemačko prvenstvo i Kup 2004. godine.

Također je igrao za Mainz, Bolton i Nantes, a u dresu hrvatske reprezentacije odigrao je između 2004. i 2011. godine 41 utakmicu.

Izvor: Agencije