Oglasi

Sud: Frankfurt mora zabraniti starije dizelaše

Za sada nije poznato koliko vozila će biti pogođeno odlukom suda u njemačkom gradu.
Bomba je pronađena tokom radova na jednoj konstrukcijiEPA

Njemački sud je presudio da Frankfurt mora zabraniti upotrebu starijih automobila s dizelskim motorima, koji su veliki zagađivači, u cilju poboljšanja kvalitete zraka u tom gradu, prenose agencije.

Upravni sud u Wiesbadenu donio je odluku na osnovu inicijative jedne grupe za zaštitu životne sredine koja je proces pokrenula tvrdeći kako Frankfurt ne ispunjava standarde Evropske unije kada je riječ o nivoima nitrogen oksida, prenijela je agencija dpa.

Za sada nije poznato koliko vozila će biti pogođeno odlukom suda.

Slične mjere u drugim gradovima

U Njemačkoj je Hamburg već zabranio starije modele dizel vozila na određenim putevima, dok ih vlasti Stuttgarta također planiraju zabraniti u pojedinim dijelovima grada sljedeće godine.

Dizelski motori, popularni u Njemačkoj, emitiraju štetne nitrogen okside.

Te zabrane se zasnivaju na sudskoj presudi iz februara, koja je gradovima omogućila da u mjere zaštite zraka uključe zabranu korištenja dizel vozila.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.