Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Mektića

Mektić smatra da je na djelu 'pokušaj da se osvete za sav kriminal i korupciju' koje je iznosio (Reuters)

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je u petak optužnicu u predmetu protiv bivšeg ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine i aktuelnog zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragana Mektića.

Kako je navedeno u saopćenju Tužilaštva Bosne i Hercegovine, optužnica je potvrđena u cijelosti u odnosu na sve optužene.

Tužilac Specijalnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Mektića i još tri osobe zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlasti te pomaganja u izvršenju krivičnog djela.

Najavljeno pozivanje 31 svjedoka

Iz Tužilaštva je ranije potvrđeno da su, osim Mektića, optužnicom obuhvaćeni Igor Golijanin, bivši šef kabineta ministra u Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine, Samir Agić, u svojstvu pomoćnika ministra sigurnosti, te Edin Garaplija, u svojstvu odgovorne osobe i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija (INZA) iz Sarajeva.

Prema navodima optužnice, “navedene osobe su zloupotrebom položaja i ovlasti počinile krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine, a dokumentirana su različita vršenja zloupotrebe položaja ili ovlasti najviših državnih zvaničnika i službenika u Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine prilikom realiziranja međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u području vatrogastva, a koji je finansiran od Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Vrijednost projekta iznosila je 198.454,51 euro.”

Ukupna pričinjena šteta, prema navodima Tužilaštva, iznosi 244.764,21 KM (125.145,95 eura).

Navode iz optužnice Tužilaštvo Bosne i Hercegovine dokazivat će pozivanjem 31 svjedoka i prilaganjem 140 materijalnih dokaza.

Mektić negira navode iz optužnice

U telefonskoj izjavi za Al Jazeeru Mektić je ranije negirao sve navode iz optužnice.

Podsjeća da je riječ o projektu za koji je “Evropska unija potvrdila da je u redu i da je sve realizovano kako treba”.

“Nema govora ni o kakvoj pronevjeri jer je projekt realizovan. I kako može biti pronevjera kad je oprema kupljena i dodijeljena Civilnoj zaštiti?”, upitao je Mektić.

Smatra da je na djelu “sprega politike i Tužilaštva”. “Oni žele definitivno da pokušaju da se osvete meni za sav kriminal i korupciju koju sam iznosio u Tužilaštvu”, rekao je Mektić.

Bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine tokom mandata nekoliko puta izlazio je u javnost, a naročito tokom protekle godine, s optužbama o “katastrofalnom stanju” u radu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, pa je zbog toga dolazio u sukob s glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić.

Izvor: Al Jazeera i agencije