Sud BiH odredio mjere zabrane uhapšenom u Banjoj Luci

Sud Bosne i Hercegovine odredio je mjere zabrane Jovanu Jošilu, koji je u Banjoj Luci uhapšen zbog sumnje da je povezan s oružjem pronađenim u blizini porodične kuće premijera Srbije Aleksandra Vučića, izvijestio je Emir Skenderagić, reporter Al Jazeere.

Jošilu je privremeno oduzet pasoš BiH, ali vjerovatno neće biti izručen Srbiji, s obzirom na to da nema državljanstvo te zemlje.

Jovan Jošilo je od ranije poznat bh. pravosuđu zbog više krivičnih djela.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska lišili su slobode ranije u ponedjeljak jednu osobu po potjernici MUP-a Srbije zbog krivičnog djela nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija.

U MUP-u je za agenciju Srna rečeno da je osoba lišena slobode na području tog entiteta, a da je tokom vikenda predana Sudu BiH.

S ratišta u Hrvatskoj i BiH

U neposrednoj blizini kuće oca Aleksandra Vučića pronađena je zolja, četiri ručne bombe i stotinu komada municije kalibra 7,62 milimetra. Nađeni su i municija za automatsko naoružanje i snajper, kao i između deset i petnaest metaka nepoznatog kalibra, te zolja i ručni bacač.

Zolja, ručni bacač, koja služi za uništavanje oklopnih vozila, tenkova ili blindiranih automobila, nađena je petnaest metara prije skretanja prema kući oca Aleksandra Vučića, na mjestu gdje se zbog konfiguracije terena mora usporiti.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Nebojša Stefanović izjavio je kako je utvrđeno da bacač dolazi s jednog dijela hrvatskog ratišta, a dvije bombe s ratišta u blizini Sarajeva.

Izvor: Al Jazeera i agencije